Caribische vissers kijken naar de toekomst
11 Sep 2016, 08:27
foto
CNFO- vertegenwoordigers van Belize, Suriname en Trinidad en Tobago delen hun ideeën tijdens een werkgroep sessie om prioriteitsgebieden voor een actieplan te ontwikkelen.


Leiders van het Caribisch netwerk van Vissers Organisaties (CNFO) hebben zich gedurende twee dagen kritisch gebogen over de prestaties van de organisatie sinds haar oprichting, nu bijna tien jaar geleden. Ze hebben dat gedaan tijdens op een tweedaagse prestatie en planning workshop in Chaguaramas, Trinidad and Tobago. Ook Suriname heeft geparticipeerd in deze bijeenkomst.

Vertegenwoordigers van partnerorganisaties het Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM), Fisheries Division Trinidad en Tobago, Centre for Resource Management and Environmental Studies van de University of the West Indies (UWI-Cermes) en het Caribbean Natural Resources Institute (Canari) hebben de participanten bijgestaan in deze beoordeling.

Het CNFO is een netwerk van kleinschalige vissersorganisaties die actief zijn in de Caricom-regio. De missie van dit netwerk is om de kwaliteit van leven van vissers te verbeteren en een duurzame en winstgevende industrie door netwerken, representatie en capaciteitsopbouw te ontwikkelen.

Tot 28 juni 2016, toen het CNFO een geregistreerde niet-gouvernementele organisatie in Belize werd, was de organisatie actief als een informeel netwerk. Het CNFO is in staat geweest om sterke partnerschappen aan te gaan met veel regionale en mondiale vissers en aanverwante entiteiten, waardoor hij in staat is om middelen te mobiliseren voor de ontwikkeling van de organisatie en haar leden. Daardoor heeft het netwerk invloed gehad op de ontwikkeling van visserij gerelateerd beleid.
Eén van de belangrijkste resultaten van de uitvoering en de planning workshop is de ontwikkeling van een CNFO-actieplan dat drie prioriteitsgebieden belicht; bestuur en management, belangenbehartiging en communicatie, en capaciteitsopbouw.

Uitvoerend directeur van het CRFM, Milton Haughton, heeft opgemerkt dat "het CNFO een lange weg heeft afgelegd en veel heeft bereikt." Hij heeft de leden van de organisatie aangemoedigd om betrokken te blijven bij de aanpak van problemen die van invloed zijn op het levensonderhoud van de vissers. Hij heeft daarbij de nadruk gelegd op het belang van het verbeteren van de levensstandaard van Caribische vissers vooral in het licht van de te verwachten uitdagingen die klimaatverandering en variabiliteit met zich zullen meebrengen.

De workshop, die is gehouden op 25-26 augustus, is bijeengeroepen in het kader van het project Strengthening Caribbean Fisherfolk to Participate in Governance. De Europese Unie financiert dit project voor € 1,03 miljoen. Het project is gericht op het CNFO en de bij hem aangesloten organisaties in de Caricom/CRFM-landen Anguilla, Antigua en Barbuda, de Bahama's, Belize, Barbados, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Saint Lucia, Saint Kitts en Nevis , St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago en de Turks- en Caicoseilanden.

Het project richt zich op het verbeteren van de bijdrage van de kleinschalige visserijsector aan de voedselzekerheid in deze landen door de capaciteitsbouw van regionale en nationale vissersorganisatie netwerken om deel te nemen aan het visserij bestuur en management. Canari voert het project uit samen met UWI-Cermes, Panos Caribisch gebied, CNFO en CRFM.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April