In december opening eerste hospice in Suriname
09 Sep 2016, 02:27
foto
De eerste steenlegging van de hospice dat zal verrijzen op het terrein van het Diakonessenhuis.


Als alles goed verloopt zal Suriname in december beschikken over een hospice. Dit is een huis waar mensen de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen. De hospice wordt op het terrein van het Diakonessenhuis gebouwd. De ‘eerste steen’ is donderdag met een zalving, een innig gebed en een toast gelegd.

Het Diakonessenhuis, het EFS College Covab en de stichting Surizorg zijn via de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland een partnerschap aangegaan om de palliatieve zorg te versterken. Het gaat om zorg in de laatste fase van het leven, gericht op het beperken en verzachten van het lijden voor de patiënt en de familie. Met de hospice wordt de palliatieve zorg verbeterd, geeft Ruth Mangroe, voorzitter van het Diakonessenhuis directieteam, aan. Het huis zal ook dienen als steun- en informatiepunt. Daarnaast zullen vrijwilligers, verpleegkundigen en artsen bij- en nageschoold worden. De samenwerking tussen de instellingen zal met de komst van het hospice bevorderd worden.

“Ernstige zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen het liefst de laatste dagen met hun familie en geliefden, in een vertrouwde omgeving doorbrengen,” licht Mangroe, die ook verpleegkundig directeur is van het Diakonessenhuis, toe. “Helaas kan dat niet altijd. Soms kan de familie de druk niet aan, soms is het netwerk niet groot genoeg om de mensen te helpen. De hospice kan daar in hulp bieden, in de laatste fase waar er hulp en ondersteuning nodig is.” De eerste hospice zal vier kamers tellen. “De bouw en alles erom heen kost US$ 150.000,” deelt Mangroe mee. “We hadden geprojecteerd voor acht kamers maar de ruimte die we op het oog hadden, hebben we niet gekregen. Daarom kunnen we hier maar vier personen onderbrengen. Het streven is om op 15 december open te zijn.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April