India financieert herstel pompgemaal Wageningen
06 Sep 2016, 16:16
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV (r) en Santosh Kulkarni van Kirloskar Brothers plaatsen hun handtekening onder het leningscontract. (Foto: min. LVV)


De Exxon Bank of India gaat drie pompen voor het pompgemaal Wageningen te Nickerie ter waarde van US$ 9 miljoen volledig financieren. Het contract voor de levering van de pompen en daarbij behorende onderdelen voor het pompgemaal is vandaag getekend.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het contract namens de Staat getekend. Voor India heeft de vicepresident van Kirloskar Brothers LCC, Santosh Kulkarni, dat gedaan. Volgens Kulkarni heeft de Indiase onderneming wereldwijd vestigingen. Sinds 1888 heeft het bedrijf expertise opgebouwd in het vervaardigen van pompen en daarbij horende accessoires.

De LVV-bewindsman zegt dat de samenwerking met India al tien jaar geleden in de planning lag. Aan Starnieuws zegt hij dat het voordeel van dit leningscontract is dat er geen staatsgarantie nodig is. Met het herstel van het pompgemaal te Wageningen, zal de waterhuishouding voor ongeveer 40.000 hectare aan rijstarealen in de middenstandspolder aan de rechteroever van de Nickerierivier, weer goed worden geregeld. Het uiteindelijke resultaat moet zijn dat de padieboeren maximaal kunnen inzaaien en de rijstboeren kunnen profiteren van een verhoogde productie, zegt de minister.

De renovatie van het pompgemaal begint in 2017. Voorafgaand zal een technische missie van Kirloskar Brothers in oktober naar Suriname komen om onderzoek te verrichten.
Advertenties