Indonesië gedenkt 71 jaar Onafhankelijkheid
17 Aug 2016, 17:08
foto
Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo herdenkt vandaag 71 jaar onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Republiek Indonesië viert vandaag 71 jaar onafhankelijkheid. Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo hield op zijn residentie de formele vlag-hijs-ceremonie. Traditie, respect en discipline stonden hierbij centraal. “Het is een traditionele formele ceremonie, waarbij wij respect tonen voor de grondleggers, onze nationale helden die hun leven hebben geofferd voor deze onafhankelijkheid”, licht Supratikto de handelingen nader toe.

In de voortuin stonden de Indonesiërs, Surinamers van Javaanse afkomst, jong en oud in de houding. De één formeel gekleed in pak, de andere in kleurrijke batikkledij gestoken. De in wit-rood geüniformeerde Sang Saka Merah Putih vlaggendragers marcheerden met de vlag, op bevel van de commandant naar de vlaggenmast. De ambassadeur en enkele stafleden stonden tegenover de aanwezige opgesteld. Na het hijsen, volgde het volkslied en uit respect en als eerbewijs salueerden de aanwezigen. “Deze traditie is ook bedoeld om de aanwezigen te leren om de helden te respecteren en discipline op te brengen. Bij formele ceremonies hoort discipline”, benadrukt Supratikto.

Indonesië, jarenlang een kolonie van Nederland, was de laatste drie jaren tot aan het zelf uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945, door Japan bezet. “Onze ceremonie is door Japan beïnvloed. Zij zijn heel militaristisch en gedisciplineerd.” Als onderdeel van de formele bijeenkomst, werd de 1945 onafhankelijkheidsproclamatie voorgelezen. De ambassadeur vervolgde met de nationale filosofie en de vijf principes, die door de aanwezigen werden herhaald. Na het voorlezen van de preambule van de Indonesische Grondwet, ging een Imam voor in het gebed. De jaarlijkse herdenking, werd afgesloten met een informeel bijeenzijn. De receptie voor de regering, corps diplomatiek en andere genodigden is volgens de diplomaat nog in de planning.

Handelsmissie en toer Indonesië
De Indonesische missie in Suriname treft nu voorbereidingen voor het bezoek van een Surinaamse handelsmissie aan Jakarta. Er hebben zich al vijftien Surinaamse ondernemers opgegeven. Supratikto heeft tot zijn persoonlijk doel gemaakt om de handelsbetrekkingen tussen Suriname en zijn land opgang te brengen. “Ik wil een aanzet geven, aan dit lange termijn proces. Zakenmensen moeten elkaar leren kennen, communiceren en dan volgt het zakendoen. Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen.” Aan de handelsreis in oktober, is ook een toeristische activiteit gekoppeld. Voor de eerste keer organiseert de ambassade zelf een toer door acht steden in Indonesië, voor Surinamers en andere belangstellenden. Er hebben zich al 25 personen opgegeven.

In Jakarta heeft president Joko Widodo de vlag-hijs-ceremonie in het staatspaleis gehouden. Voor de eerste keer is de rood-witte vlag vanuit het Nationaal Monument per Ki Jaga Raksa, (koets met paarden) naar het paleis gebracht. President Widodo heeft een dag eerder zijn toespraak gehouden. Eerder dinsdagochtend, brachten Indonesische gewapende machten ongeveer 60 illegale vissersboten tot zinken. Widodo gaf in zijn toespraak aan dat zijn land de soevereiniteit van zijn nationale wateren met natuurlijke hulpbronnen, rond de 18.000 eilanden, zal beschermen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May