SPA en DA'91: Thuis zitten en klagen brengt geen vrijheid
02 Jul 2016, 06:03
foto
De voorzitters Guno Castelen (SPA) en Angelic Alihusain-Del Castilho (DA91) na het beklinken van de samenwerking. (Foto:
René Gompers)


Thuis zitten en klagen brengt geen vrijheid. Het is meer dan tijd dat het volk zijn macht demonstreert. Daar kan geen enkele dictator tegenop. Daarom is samenbundeling belangrijk in deze periode, stelt Guno Castelen, voorzitter van de De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). De partij en het Democratisch Alternatief 1991 (DA’91) gaan voor onbepaalde tijd samenwerken. De overeenkomst is vrijdag in het centrum van de arbeiderspartij getekend.

De regering onder leiding van president Desi Bouterse brengt de vrijheid van de Surinamer in gevaar, stellen Castelen en Angelic Alihusain-Del Castilho, voorzitter van DA'91. “Het is moeilijk om je vrij te voelen als onze SRD in waarde is afgenomen, als het onzeker is of we kinderen straks naar school kunnen sturen,” haalt Castilho aan. “Het is moeilijk om je vrij te voelen wanneer we constateren dat de rechtspraak niet meer in vrijheid en onafhankelijkheid gebeurt, wanneer leiders van landen waar er ernstige vormen van machtsmisbruik, armoede en ellende heersen, geconsulteerd worden over hoe hun draaiboek hier kan worden uitgevoerd. We moeten waakzaam zijn. Dan moeten we onze vrijheid beschermen. Dan is het tijd voor partnerschap.”

De bundeling is de eerste in een reeks van samenwerkingen merkt Del Castilho op. Ze voorziet dat verschillende groepen, politiek en maatschappelijk, zullen bundelen om de strijd voor vrijheid aan te gaan. De samenwerking is getekend op de 29e verjaardag van de SPA. Het doel van de samenwerking is om het vertrouwen in de politiek te herstellen. De twee partijen zullen gezamenlijk optrekken en vaker van zich laten horen. Het volk zal bewuster gemaakt worden van de werkelijke macht die het heeft over de bestuurders van het land. “De staat is niks in gevaar” haalt Castelen aan. “Laten we het leven niet moeilijker maken dan het is, we moeten niet langer gaan lijden om één persoon,” roept Castelen de samenleving op.

Castelen en Del Castilho drukken het volk, dat over de macht beschikt, op het hart om de vrijheid die nu in gevaar is, te beschermen. Castelen haalt aan dat op 8 december 15 mensen uitgeschakeld zijn, omdat ze voor vrijheid stonden. Maar zoveel jaren later gaat de strijd door. “Ook al schakelen ze Castelen uit, de strijd en het idee van vrijheid zullen doorgaan,” zegt de SPA-voorzitter. “Nu is er rust ingebouwd door de vakbeweging. Maar wanneer er weer actie nodig is, roepen we de burgers op om mee te doen. Thuis zitten en klagen brengt geen vrijheid. Wat we nodig hebben is de macht van de samenleving demonstreren.”

René Gompers
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August