Chili prolongeert Copa-America titel
27 Jun 2016, 00:03
De Chilenen gaan uit hun dak na de overwinning op Argentinië. (Beeld: SCCN)

In het Metlife Stadium te East Rutherford kwamen Argentinië en regerend kampioen Chili, na 120 minuten niet tot scoren. In de strafschoppenserie die daarop volgde won Chili met 4-2 en prolongeerde zo zijn titel.

Argentinië begon met pressie-voetbal en had in de eerste 10 minuten een overwicht. Daarna nam Chili de regie over, maar tot echte kansen kwam het niet. In de 21e minuut kreeg Gonzalo Higuain, na een blunder van Gary Medel, de gelegenheid bij uitstek om zijn land de leiding te geven, maar hij faalde om het leder in het lege doel te plaatsen. Halverwege de eerste helft werd Marcelo Diaz het veld uitgestuurd, nadat hij Lionel Messi ongeoorloofd gehinderd had. Kort voor rust moest ook Argentinië met 10 man verder, nadat Marcos onterecht met rood gestraft werd. In de 90e minuut kwam Chili dicht bij een doelpunt, maar Alexis Sanchez faalde. Aangezien ook Messi in blessuretijd er niet in slaagde de wedstrijd te winnen, moest er verlengd worden.

In de eerste verlenging waren er aan beide kanten goede scoringsmogelijkheden, echter werd er niet gescoord. In de tweede verlenging was de eerste kans voor Chili, maar Sergio Romero was alert en kon erger voorkomen. Na 120 minuten was de stand nog steeds zoals bij de aanvang, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen, evenals in 2015. Nadat Messi en Lucas Biglia vanaf de witte stip misten, won Chili met 4-2 en prolongeerde zo zijn titel.