Essed: Cruciaal moment in 8 december strafproces
09 Jun 2016, 04:38
foto
Advocaat Hugo Essed


De Krijgsraad houdt donderdagmorgen weer een zitting in het 8 december strafproces. “Ik ben er echter niet zeker van wat de Krijgsraad zal doen. Gaat de Krijgsraad een eigen standpunt innemen over het bevel van het Hof van Justitie of gaat de Krijgsraad een standpunt innemen ten aanzien van de mening van de Auditeur-Militair die heeft gesteld dat hij het bevel niet kan uitvoeren," zegt Hugo Essed, een van de gemachtigden van de nabestaanden, over wat hij verwacht van de zitting.

De verdaagde zitting die op 6 mei zou worden gehouden, wordt vandaag gehouden. Het Hof van Justitie heeft op 27 november 2015 op verzoek van de nabestaanden, aan het Openbaar Ministerie het bevel gegeven om tot verdere vervolging in de 8 december strafzaak over te gaan en daartoe de opheffing van de schorsing te vorderen.

“Tot grote verbazing van de nabestaanden heeft de auditeur-militair Roy Elgin niet de opheffing van de schorsing van de vervolging gevorderd, maar heeft hij juist uitvoerig betoogd waarom zijn inziens het bevel van het Hof van Justitie niet uitvoerbaar is,” zegt Essed om een reactie gevraagd aan Starnieuws. “De mening van de auditeur-militair is ondanks het uitdrukkelijk bevel van het Hof van Justitie, dus geen millimeter gewijzigd en hij blijft erbij dat het Constitutioneel Hof - dat noch niet is ingesteld - eerst een uitspraak moet doen,” stelt Essed verder. Hij zegt de indruk te hebben dat ook de Krijgsraad verrast was met dit standpunt en daarom heeft aangegeven dat hij zich nader wil beraden.

“Ik wacht met spanning af wat de Krijgsraad zal doen, maar ik ga er vanuit dat op de komende zitting meer duidelijkheid zal ontstaan over het verdere verloop. Wordt de schorsing van de vervolging gehandhaafd, of zal de Krijgsraad eigener beweging de schorsing opheffen? Volgens mij wordt het hoe dan ook een cruciale zitting”, concludeert Essed.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May