Overheid landelijk bezig met aanpak watersnood
19 May 2016, 17:24
foto
LVV bezig met het opschonen van Leiding 14 te Koewarasan. (Foto: LVV)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de watersnoodgebieden in kaart gebracht die aangepakt moeten worden. Op basis van de urgentie van het probleem wordt de lijst afgewerkt. De aanpak van wateroverlast bestaat voornamelijk uit ontwaterings- werkzaamheden: het opschonen, opgraven en uitdiepen van hoofd- en zijlozingen in landbouw- en woongebieden.

Het staatsbedrijf Suriname Zwaar Materiaal (SurZwam) NV is bezig met ontwateringwerkzaamheden op verschillende landbouw- en woongebieden in verschillende districten, meldt LVV. Het bedrijf komt als werkarm van het ministerie in met het rehabiliteren van alle hoofd- en zijlozingen, ontbossen en andere infrastructurele werkzaamheden. De volgende gebieden zijn recentelijk aangepakt: in het district Wanica: Leiding 8, 8a, 14, Magenta en Koewarasan en in het district Commewijne: Montressor, Alkmaar en Nijd en Spijt. Ook gebieden, waar scholen wateroverlast ondervinden, krijgen de voorkeur. Inmiddels is een aanvang gemaakt met de aanpak in Saramacca en Nickerie. In Nickerie zijn hoofdirrigaties en zijleidingen opgehaald in de buurt van Henar.

Tijdens de uitvoer van de ontwateringswerkzaamheden is stagnatie ondervonden, waaronder het beplanten van gewassen, het bouwen van een schutting en het plaatsen van autowrakken op de bermen langs de kanalen. Verder spelen andere factoren een rol voor het steeds terugkomende wateroverlastprobleem met name verouderde ontwateringssystemen, de uitbreiding van woongebieden, dichtgegroeide en vervuilde lozingen, en ook de dynamiek van de natuuromstandigheden op de wereld. Het is een plicht van de burger om dat gedeelte vooraan op het perceel, het daaraan grenzende gedeelte behorende bij de openbare weg, te onderhouden. Velen weten niet, dat dit een plicht is, stelt LVV.

Voor de aanpak van dit wateroverlastprobleem werken het ministerie van LVV, Regionale Ontwikkeling en Openbare Werken samen. Van medio mei tot en met half augustus valt de meeste regen in Suriname. Sinds de grote regentijd is begonnen, hebben de ministers van LVV, Soeresh Algoe, Siegfried Wolf (Openbare Werken), samen met veldwerkers poolshoogte genomen in landbouw- en woongebieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May