Nieuwe tractor voor opvoeren productie Jatropha zeep
09 May 2016, 06:56
foto
Wim Dwarkasing, voorzitter Staatsolie Foundation overhandigt de tractor aan hoofdkapitein Koedemoesoe.


De Staatsolie Foundation heeft zaterdag een tractor overhandigd aan Stichting Makandi voor de Jatropha plantage te Gujaba (het grootste dorp aan de Boven Suriname). Gujaba Jatropha zeep is intussen te verkrijgen in supermarkten en drogisterijen in Paramaribo. Echter overtreft momenteel de vraag het aanbod. Met behulp van de nieuwe tractor zal de plantage uitgebreid worden en de productie van Jatropha olie en zeep vergroot worden.

Hoofdkapitein Koedemoesoe van Gujaba heeft namens de stichting de sleutels in ontvangst genomen van Wim Dwarkasing, voorzitter van het bestuur van Staatsolie Foundation. Dwarkasing gaf aan dat Staatsolie Foundation onder de indruk is van het verzette werk, de toewijding van de gemeenschap en de resultaten die tot op heden zijn geboekt met het Jatropha project. Dit project is na beoordeling positief bevonden op duurzaamheid en bevordert de werkgelegenheid. Het past volledig binnen één van de aandachtsgebieden van Staatsolie Foundation om lokaal ondernemerschap te ondersteunen.

Het tractorproject is ingediend in 2014 en is uiteindelijk goedgekeurd voor US$ 24.500. Financiering van de aanleg van de plantage en bouw van de fabriek zijn in eerdere fasen mogelijk gemaakt door Rotary Club Paramaribo, Alcoa Foundation en UNDP GEF Small Grant Program.

Het Gujaba Jatropha project is in 2008 door de Rotary Club of Paramaribo geïnitieerd. Hoofddoelen zijn het ontwikkelen van economische activiteiten en creëren van inkomsten voor de lokale bevolking. In 2012 is een zeepfabriek opgezet op de plantage waar van de Jatropha olie en zeep wordt vervaardigd. Jatropha zeep staat bekend om de medicinale eigenschappen.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August