Chinese ambassadeur: Toekomst Suriname rooskleurig
20 Apr 2016, 07:43
foto
Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China. (Foto: Ranu Abhelakh)


De huidige economische problemen die Suriname ondergaat zijn van tijdelijke aard, denkt ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China. Meerdere landen in dit continent staan voor dezelfde uitdagingen, zoals Brazilië en Venezuela. “Chinese ondernemers en bedrijven vestigen nog altijd veel hoop op de samenwerking tussen onze beiden landen. Ondanks de economische problemen zijn er nog veel mogelijkheden voor hen om na te streven. De toekomst van Suriname is rooskleurig”, zegt Yang aan Starnieuws.

De scheidende ambassadeur is hoopvol gestemd dat de Surinaamse economie weer gaat aantrekken. Tegen eind van het jaar zal de Merian goudmijn operationeel zijn en Staatsolie biedt ook goede vooruitzichten. Yang gelooft dat Suriname de economische problemen te boven komt onder leiding van de huidige regering, in combinatie met inspanningen van verschillende groepen. Volgens hem geven internationale ratingbureaus aan dat de economie van meerdere landen op dit continent in 2016 daalt, en de GPD groei onder de nul zal zijn. “Vergeleken bij de scenario’s, zit Suriname juist goed, omdat het over de exportcapaciteit beschikt van goud, olie, hout en het land zelf dun bevolkt is.”

Commerciële kans grijpen
De bilaterale handel tussen Suriname en China bedroeg in 2015 totaal US$ 253 miljoen. De export naar Suriname is toegenomen, vergeleken met 2013 en 2014. Terwijl de import uit Suriname vrij stabiel is rond de US$ 50 miljoen. Twee jaar eerder was dit US$ 27 miljoen. De handelsbalans is in het voordeel van het Aziatisch land. “Beide landen moeten op het gebied van investeringen hechter samenwerken. Wat zijn de investeringsgebieden en mogelijkheden in elkaars land en hoe kunnen we dit ontwikkelen.” De ambassadeur ziet graag dat Surinaamse zakenlieden zich in China gaan oriënteren, om ‘een gat in de markt’ te zoeken om te investeren of de handel te vergroten. Goede Surinaamse exportproducten kunnen zijn: hout, fruit, visserijproductie, of milieuverontreinigingsvrije landbouwgewassen zijn.

Naast de investeringsmogelijkheden, liggen de commerciële kansen voor Suriname nu meer dan voorheen op het gebied van toerisme. De Chinese middenklasse in grote steden, groeit. In 2015 hebben iets meer dan 100 miljoen Chinezen een buitenlandse vakantie gehouden, zegt Yang. Suriname werkt nu met een toeristenkaart voor China, wat het reizen vergemakkelijkt. “Maar 99% van de Chinezen weet niet waar Suriname ligt. Dus moet Suriname als vakantieland met het natuur- en cultuurrijke product, zwaar op de Chinese markt worden gepromoot.” Volgende maand woont minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme de ‘First World Conference on Tourism for Development‘ in Beijing bij. Een goede gelegenheid volgens Yang als de minister promotiemateriaal meeneemt en distribueert.

Samenwerking opnieuw definiëren
Voor zijn opvolger ambassadeur Zhang Jinxiong laat Yang geen speciale uitdaging achter. De basis van de coöperatie is op verschillende fronten al goed. “Maar we moeten er meer voor doen om Chinese investeerders aan te moedigen om de uitvoering te versnellen van projecten die aangegaan zijn door de Chinese overheid, bedrijven of joint ventures. Dit zodat we de efficiëntie van de samenwerking vergroten.” Tegelijk vindt Yang dat partijen ook moeten beginnen om het idee van samenwerking opnieuw te definiëren. Hij denkt aan joint ventures of projecten starten op basis van het model ‘bouwen en overdragen’ (build-operate-transfer) of partnerschap tussen de overheid en private sector.

Afhankelijk van de samenwerkingsvorm volgt er een financieringsmodel. “Er zijn vele patronen en modellen die we kunnen hanteren, men hoeft zich niet afhankelijk te maken van ‘concessionele’ of commerciële leningen.” Volgens Yang zullen ook nieuwe Chinese investeerders gebruikmaken van deze opties. Bijvoorbeeld vanuit een financieringsgroep van lokale en Chinese banken, investeren in de woningbouw en deze via hypotheek aanbieden. Traditionele vormen van zakendoen kunnen ook plaats maken voor de nieuwe internet technologievormen. China zelf kent 675 miljoen (mid 2015) netizens (personen die actief internet gebruiken). Het leeuwendeel doet zaken via hun mobiel, tablet of TV. “Wij zijn gereed om deze technologie naar Suriname te brengen.”

40 jaar diplomatieke banden
Op 28 mei gedenken Suriname en China 40 jaar diplomatieke banden. Het heuglijke feit wordt in Paramaribo gevierd met een receptie, uitgifte van een speciale postzegel, Chinese Film Week en foto expositie. Verschillende Chinese delegaties, waartussen zakenlieden, zullen afreizen om dit bij te wonen.

Import uit Suriname - Export naar Suriname
2013 USD 27,956 miljoen - USD 172,998 miljoen
2014 USD 52,557 miljoen - USD 176,906 miljoen
2015 USD 50,796 miljoen - USD 202,207 miljoen

Bron: Economic & Commerical Counselor’s Office Volksrepubliek China
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May