Economische relatie Indonesië-Suriname krijgt inhoud
In Indonesië zijn de regio’s Jakarta en Simeran aangedaan. Zo zijn er onder meer bezoeken gebracht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Surinaamse ambassade, gouverneur van Midden Java, fabrieken, banken en Kadin (Kamer van Koophandel). Er is van gedachte gewisseld over mogelijkheden voor het opzetten van industriële parken in Suriname, export van Indonesische (medicinale) kruiden vanuit Suriname, als hub naar de regio. Eventueel opzetten van een lokale verpakkingsindustrie om deze producten van een meertalige label te voorzien, geeft Rasam aan.
Suriname en Indonesië hebben al een emotionele en historische band. Volgens Rasam zit er ook nog een link van loyaliteit tussen. “In 1997 heeft Indonesië, ons ‘gesponsord’ om lid te worden van de Organisatie van Islamic Cooperation (OIC)”, geeft Rasam aan. Suriname telde toen niet genoeg moslims om toe te treden. Allemaal ingrediënten om de aandacht van investeerders te trekken. “Naast de jarenlange diplomatieke, vriendschap en culturele banden, moeten wij de economische mogelijkheden benutten”, vindt de ondernemer. De strategie is om de twee kaders: de diplomatieke banden en de OIC link, op één lijn te brengen. “De kans op projectfinanciering door de OIC financiële poot: de Islamic Corporation for the Development of the Private sector (ICD) is dan top. Je krijgt dan behalve OIC investeerders, ook personen uit andere gebieden. “Hierbinnen zal de Foreign Direct Investment (FDI) opgang komen. We starten met Indonesië, en trekken de lijn dan door naar andere landen.”
Suriname moet incentives bieden
Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo reisde mee met de delegatie. Zijn ambassade treedt in het geheel slechts faciliterend op. De zakenlieden hebben elkaar nu ontmoet en aan het eind van de rit moeten zij rechtstreeks handeldrijven met elkaar, legt hij uit. “Indien zij ondersteuning nodig hebben vanuit de Indonesische regering of overheid, dan springen wij in.” Supratikto blikt tevreden terug. Om het tot een succesverhaal te maken, hangt veel van Suriname zelf af. “Het land zou zich meer kunnen openstellen voor FDI en investeerders incentives en faciliteiten bieden”, denkt hij hardop. De ambassadeur ziet in Suriname ook mogelijkheden om als hub te dienen naar de regio voor de vele Indonesische producten. Omgekeerd staat de Indonesische markt met een miljoenen bevolking open.
Het idee is om te beginnen met het ‘verbouwen’ van de Surinaamse ambassade in Jakarta, geeft Rasam aan. Wanneer een investeerder daar binnenstapt, moet hij kunnen zien wat Suriname te bieden heeft. Volgens hem maakt de economische relatie alle kans van slagen, “omdat geen enkel plan eerder zo conceptueel is aangepakt. In het verleden was het meer iets van hap snap. Er is nooit een coherent plan voor Suriname geweest. We handelen fra fra en reactief.” Rasam vindt dat de jarenlange handel vanuit China geen structurele ontwikkeling heeft gebracht en is er vanuit die zijde geen sprake van FDI in Suriname. “Zo willen wij geen rondhout uitvoeren, maar hebben gekeken naar Indonesische investeerders die fabrieken willen opzetten zodat wij meubels kunnen exporteren.”
Suriname Financiële Autoriteit
Een ander concreet voorstel waarmee de delegatie huiswaarts keerde, is dat Indonesië op kosten van de Islamic Development Bank Group (IDB Group), de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën wil helpen met het opzetten van een Suriname Financiële Autoriteit. Of een afdeling binnen de CBvS om het toezicht te houden op Islamitisch bankieren en financieren. Er is ook gesproken over de ontwikkeling van de Surinaamse kapitaalmarkt, een stock market die handelt volgens de internationale financiële regels. Dit project zal mogelijkerwijs via de ICD lopen. Indien Suriname zijn huiswerk maakt, kan een overeenkomst nog van het jaar getekend worden voor de concrete uitvoering.
Het werkbezoek was tegelijk ook een voorbereidingsmissie voor de deelname van Suriname aan de 41ste jaarlijkse governors vergadering van de IDB Group. Deze is van 15 tot 19 mei in Jakarta. Financiën minister Gillmore Hoefdraad, govenor IDB Group neemt hieraan deel en enkele Surinaamse ondernemers zullen participeren aan de gekoppelde expo. Om de jaarlijkse Indo Fair wat meer cachet te geven, is er ook tijdens het verblijf in Indonesië hardop gedacht. Zo leeft de gedachte om de Indonesische investeerders die gelijk interesse hebben getoond, te betrekken in de sfeer, maar hen een internationaal podium te bieden.
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie