Bouterse: China is onze belangrijkste ontwikkelingspartner
09 Apr 2016, 18:37
foto
President Desi Bouterse tijdens de afscheidsreceptie van China ambassadeur Yang Zigang. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Volksrepubliek China is voor Suriname nu de belangrijkste ontwikkelingspartner geworden. Het land draagt op verschillende manieren en projecten bij aan de nationale ontwikkeling. Dit zei president Desi Bouterse vrijdagavond op de afscheidsreceptie van de Chinese ambassadeur Yang Zigang. “China zal een belangrijke ontwikkelingspartner voor ons blijven. Dit is vooral van belang met het oog op de rol die China zal blijven spelen in het kader van duurzame ontwikkeling in de wereld als geheel, en in onze regio in het bijzonder.”

Eerder op die ochtend heeft Bouterse de ambassadeur gedecoreerd op het presidentieel paleis. Yang werd benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm. De periode die Yang in Suriname heeft gediend (2013-2016), is volgens de president historisch te noemen. Suriname raakte toen al geconfronteerd met uitdaging van een snel veranderde wereld. Een klein ontwikkelingsland met een open economie dat het hoofd moet bieden tegen de effecten van de internationale financiële crisis. “Dit zijn tijden waar de ondersteuning en assistentie van een bestaande vriendschap enorm belangrijk zijn, in onze strijd voor duurzame ontwikkeling voor ons volk.” Zo heeft de ambassadeur zich ingezet voor de verbetering van lokale financiële instituten, aanhalen van de culturele banden, bieden van training en opleidingsmogelijkheden in China. Ook is bijdrage geleverd op het gebied van woningbouw, infrastructuur, defensiesamenwerking, gezondheidszorg en assistentie aan het kabinet van de First lady.

In zijn toespraak tijdens de receptie op de ambassade roemde Bouterse de diplomaat nogmaals voor zijn bijdrage in de samenwerkingsrelatie. Hij somde de verschillende projecten op die met Chinese financiële ondersteuning in Suriname zijn opgezet. Hij noemde onder andere landbouw, militair materiaal, computers, camerabewakingssysteem, constructie Wanica ziekenhuis, renovatie ministerie van Buitenlandse Zaken en upgrade van diens ICT-systeem. De president haalde ook de herdenking van 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China aan. De relatie is door de jaren volwassen geworden en Yang zijn inzet heeft bijgedragen “in de nauwe relatie en warme banden van vriendschap, solidariteit en samenwerking”.

Volgende maand is het precies 40 jaar geleden dat China als een van de eerste landen diplomatieke banden aanging met Suriname. “Wan finga n’e dringi brafu”, haalde Yang een Surinaams gezegde aan tijdens zijn afscheidsrede op de avond. Hij doelde hiermee op de gezamenlijke inspanningen van beide landen die tot vele successen hebben geleid. In een terugblik op de samenwerking haalde, hij de valutaswap aan, tussen de People's Bank of China en de Centrale Bank van Suriname van één miljard RMB (SRD 520 miljoen). De handel is toegenomen, Surinamers hebben de Chinese cultuur beter leren kennen, het Chinees Nieuwjaar is verheven tot een nationale dag en met het versoepeld toeristenbeleid kunnen nu meer Chinezen een bezoek brengen aan Suriname.

De scheidende ambassadeur ervaart de decoratie als een grote eer voor hem en zijn ambassadestaf. Deze toont de belangrijkheid aan van de bilaterale banden en genegenheid tussen beide volken, gaf hij aan. Ook hij loofde de president en de regering voor de samenwerking, nationaal en internationaal. Hij heeft het volste vertrouwen dat de president samen met de Surinamers, “in staat zal zijn om de huidige economische moeilijkheden te overwinnen en robuuste groei te hervatten.” Afscheid nemen is altijd triest, maar hij zal over twee weken met plezierige herinneringen vertrekken, “Tru tru lobi abi bigi grani”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May