Eerste vrouwelijke kapitein voor Grankreek
07 Mar 2016, 19:07
foto
Bij de ceremoniële inzegening van het nieuw dorpsbestuur en de vrouwelijke kapitein. (Foto's: Ramon Keijzer)


Het dorp Grankreek in het district Saramacca heeft een eigen, vijf leden tellend, dorpsbestuur, geleid door een vrouwelijke kapitein. De bestuursleden zijn zaterdag op ceremoniële wijze ingezegend. Kapitein Angelique Palmtak heeft samen met een hoofdbasja en drie basja’s, als voornaamste taak ontwikkeling te brengen in het dorp. Voorheen hadden de dorpen Columbia, Grankreek en Maho gezamenlijk een dorpsbestuur.

Het bestuur is geïnstalleerd in aanwezigheid van president Desi Bouterse, de ministers van RO, RGB en Juspol, respectievelijk Edgar Dikan, Steven Relyveld en Jennifer van Dijk-Silos en de districtscommissarissen Armand Jurel en Laksmienarain Doebay.

Bouterse zei dat er een stuk geschiedenis geschreven is, omdat Palmtak de eerste vrouwelijke kapitein is in het district. Hij hoopt dat de probleemloze totstandkoming van het kapiteinschap een voorbeeld zal zijn voor andere dorpen. “Schroom niet om bij ouderen te rade te gaan wanneer je voor bepaalde problemen staat, probeer zo transparant mogelijk te zijn door communicatie met je mensen, geregeld informatie uitwisselen, dan komt het zeker goed”, adviseerde hij.

Dikan benadrukte dat er nu een communicatielijn is met de Inheemsen. Het zal binnenkort duidelijker te merken zijn dat het traditioneel gezag onder het ministerie van RO valt, want de Inheemsen zullen nu ook bij betrokken worden bij het bestuur. Hij prees de werkhouding van de nieuwe kapitein.

Districtscommissaris van Saramacca, Laksmienarain Doebay, gaf aan dat er een zware taak op de kapitein staat te wachten, maar dat ze het gezamenlijk zal moeten doen met de dorpsbewoners en het districtsbestuur, meldt het BIC Saramacca.


Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April