TOURS: Tent sluiten met verhoogde toeristenkaart
01 Mar 2016, 00:01
foto
Associatie van Reisagenten in Suriname


De Tourism Union of the Republic of Suriname (TOURS) is misnoegd en zeer bezorgd om de verhoogde toeristenkaart die per 1 maart ingaat. De toeristische sector is niet gekend bij de nieuwe maatregel. “Een voor twaalf zijn wij hierover op de hoogte gesteld. Wij zijn totaal niet betrokken bij enig overleg, het is ons gewoon opgelegd”, zegt Tours-voorzitter Ernie de Vries aan Starnieuws. Hij verwacht afname van het aantal toeristen naar Suriname.

De organisatie heeft vrijdag een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken om ontvangen te worden. Zij wil praten over de nieuwe maatregel. De brief is medeondertekend door de Kamer van Koophandel en Fabrieken, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Associatie van Reisagenten in Suriname, zegt De Vries. In Tours zijn de Vereniging van Surinaamse Touroperators, Surinaamse Hotel Associatie, Surinaamse Food and Beverage Associatie en Suriname Handycraft and Craft Association aangesloten. “In deze tijd waar de overheid constant maar zegt ‘we moeten het samen doen en wij moeten het bedrijfsleven als motor betrekken’. Het lijkt alsof wij alleen betrokken worden als de rekeningen betaald moeten worden, maar bij besluiten kent men ons niet.” Afschriften van de brief zijn ook naar het Kabinet van de President en verschillende overheidsinstantie verstuurd.

Europa is toeristenmarkt
De brief ondertekenaars verwelkomen het feit dat er wat meer landen op de lijst zijn toegevoegd die in aanmerking komen voor de kaart en dat voor sommige het visum is afgeschaft. “Maar wij zijn zwaar tegen de verhoging. De negatieve zijde van deze maatregel is zo overheersend.” Vanaf 1 maart kost de toeristenkaart 90 euro in plaats van 20 euro met single entry. Deze kaart gaat ook gelden voor China, India en Indonesië.

Ongeveer 60% van de toeristen die Suriname aandoet, komt uit Europa met name Nederland. Maar 5% komt uit Azië, geeft De Vries aan. “Die 60% gaat nu 70 euro meer betalen. Als je naar die marktverhouding Europa vs. Azië kijkt, dan praten we echt niet over stimulerende maatregelen. Wat we denken te winnen, staat niet in verhouding met wat we staan te verliezen.” De voorzitter wijst erop dat de overheid juist de intenties heeft geuit meer te doen voor de toeristische industrie, omdat deze duurzaam is. “Maar dan zie je dat men deze maatregel éénzijdig oplegt. Als er minder toeristen naar je land komen, dan wordt er minder uitgegeven. Dit is slecht voor de industrie en Surinaamse economie.”

30% minder toeristen door zika-virus
De verhoogde toeristenkaart zal de toeristische sector in Suriname nog verder afbreken. “Het zika-virus heeft al geleid in een afname van ongeveer 30% in deze Europese markt. Met die verhoging, zal dit nog meer worden en kunnen we liever onze deuren sluiten. Suriname mag de toeristische industrie in de ijskast doen.”

De Vries zegt dat gesprekken te hebben gehad met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme. Maar visumversoepeling of verhoging is nooit aan de orde gekomen. Hij wijst erop dat de trend juist is dat landen die hun toerisme bevorderen, ingewikkelde visumprocedures wegwerken. “Alle mogelijke drempels worden verlaagd en sommige hanteren zelf de optie het land visumvrij binnenkomen.”

Obstakels en beperkingen
Serieuze landen moedigen toeristen aan naar hun land te reizen en pas in het land geld uit te geven. In deze moderne tijd wil een toerist voor de basis betalen en de rest als optionele dienst. Zoals een goedkoop ticket zonder maaltijden aan boord of een hotel zonder ontbijt. Volgens De Vries doet de sector al veel moeite om een toerist in Suriname te krijgen. De overheid doet zelf weinig aan promotie. De toerist ervaart obstakels naar en beperkingen in Suriname. Dure vliegtickets, beperkte vliegroutes en onderontwikkelde opties zoals lokaal betalen met creditcards of pinnen. “En dan ga je nu die drempel om het land binnen te komen nog hoger opwerpen.” De vereniging ziet graag dat deze juist zo laag mogelijk moet zijn en lokaal prijzen eventueel aangepast kunnen worden.

De versoepeling van het personenverkeer is 29 januari door president Desi Bouterse aangekondigd in een gesprek met de ambassadeur van China. Op 24 februari heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het nieuwe beleid dat 1 maart ingaat, bekendgemaakt via een persbericht. Hierin geeft het dat de maatregel beoogt het toerisme naar Suriname te bevorderen en de toegang voor zakenlieden te vergemakkelijken.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May