CLO herdenkt elk jaar de doodgeschoten Abaisa
27 Feb 2016, 22:56
foto
Een delegatie onder leiding van CLO-voorzitter Ronald Hooghart legt een krans bij het monument van Abaisa.


Een delegatie van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) onder leiding van Ronald Hooghart, heeft zaterdag een krans gelegd bij het monument van Abaisa aan de dokter Sophie Redmondstraat. Deze vakbondsleider is in 1973 tijdens een protestdemonstratie van werknemers, doodgeschoten door de politie.

Hooghart zegt aan Starnieuws dat elk jaar op 27 februari de CLO Abaisa herdenkt, waarbij ook wordt gebeden voor zijn zielenrust. "Wij betuigen zo onze solidariteit en erkentelijkheid. Abaisa kwam op voor de belangen van de arbeidersklasse," memoreert de vakbondsleider.

Vakbondsleiders hebben de toenmalige regering tevergeefs gevraagd naar een beter salaris voor de arbeiders. Omdat er geen oplossing kwam, besloten zij een 'estafette actie' te houden. Elke dag was een andere bond aan de beurt om te demonstreren. Abaisa was bestuurslid van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst en op 27 februari 1973 was het zijn beurt om te demonstreren. Tijdens de demonstratie is hij doodgeschoten. Hooghart zegt dat Abaisa zijn leven heeft gegeven voor lotsverbetering van de werknemers. Het minste wat gedaan kan worden is hem herdenken. "Tegenwoordig is er weinig solidariteit, maar wij van de CLO blijven hem gedenken," zegt de vakbondsleider.
Advertenties