Pater Toon draagt met voldoening en opluchting over
25 Jan 2016, 04:24
foto
Pater Antonius te Dorshorst keert terug naar het boslandpastoraat. (Foto: René Gompers)


Pater Antonius te Dorshorst (pater Toon) heeft vandaag met veel voldoening, doch ook met opluchting, de leiding van het Bisdom Paramaribo overgedragen aan de nieuwe bisschop, monseigneur Karel Choennie. Anderhalf jaar geleden was hem gevraagd de functie van Apostolische administrateur op zich te nemen, nadat monseigneur Wilhelmus de Bekker terugtrad als bisschop.

Mede door inspanningen van pater Toon heeft de Heilige Stoel in Rome, Italië de kandidatuur van Choennie goedgekeurd. “Een van mijn eerste beleidsstreven was erop gericht dat een van onze getalenteerde toegewijde Surinaamse priesters onze bisschop zou worden.” Pater Toon vindt het de hoogste tijd dat na 40 jaar onafhankelijkheid en bijna een halve eeuw Bisdom Paramaribo, het land een eigen Surinaamse bisschop heeft. “En we hadden hele goede kandidaten.”

Hij vertelt dat het heel wat moeite heeft gekost, maar uiteindelijk “God leidt alles ten goede voor hen die hem liefhebben.” Pater Toon memoreert dat toen twee maanden geleden de naam van de nieuwe bisschop bekend was, hij zich voelde als Johannes de Doper. “Ik moest naar hem verwijzen, hij moest groter worden, ik mocht terugtreden en ik mag mij straks gaan wijden aan het boslandpastoraat in het binnenland.”

De achter hem liggende periode was geen gemakkelijke. “Het was een offer, maar ik denk dat het de moeite waard is geweest. Het is een goede tijd geweest met de hulp van allen van het bisdom. Nu is de tijd van overdracht.” Pater Toon zegt: “We beginnen vandaag aan een nieuw hoofdstuk van ons Surinaams bisdom en dat doen we in alle vertrouwen.”

Hij heeft alle vertrouwen in de nieuwe bisschop en heeft hem zijn ondersteuning toegezegd. “We weten dat we in monseigneur Choennie een heel toegewijde, talentvolle en kundige bestuurder zullen hebben. We vertrouwen het bisdom aan hem toe en we staan achter u met ons gebed, met onze inzet.” Choennie is vandaag in een plechtige dienst in de kathedrale Petrus & Paulus basiliek ingewijd als de nieuwe bisschop van het Bisdom Paramaribo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May