Aardverschuiving begraaft gebouwen China
21 Dec 2015, 12:18
foto
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden op de rampplek in Shenzhen. (Foto's: Reuters)


Bij een gigantische modderstroom en bouwafval uit een overvolle stortplaats in het zuiden van China, Shenzhen, zijn 33 gebouwen bedolven. Er worden ten minste 91 mensen vermist bij de jongste industriële ramp in China.

De stortplaats is sinds februari afgesloten, maar volgens de lokale arbeiders zijn ze doorgegaan om modder en afval op de plek te storten. De ramp in Shenzhen heeft zondag plaatsgevonden, net over de grens van Hong Kong.

De modderstroom heeft toegeslagen in gebouwen met meerdere verdiepingen in het industriële park Hengtaiyu in het noordwesten van de stad Guangming. Binnen enkele seconden kantelden de gebouwen toen de enorme modderstroom tegen ze aankwam. Ingezetenen die vluchtten voor de modderstroom spraken van “enorme moddergolven”.

De regelmaat van arbeidsongevallen in China roept vragen op over de veiligheidsnormen. In de afgelopen drie decennia heeft China zich in een halsbrekende snelheid opgewerkt tot ’s werelds tweede grootste economie. Vier maanden geleden nog zijn meer dan 160 mensen gedood bij een enorme chemische ontploffing in de noordelijke havenstad Tianjin.

De staatstelevisie toonde beelden van de verwoesting in Shenzhen. Verfrommelde gebouwen steken uit stapels bruine modder die over de industriële park ligt. Meer dan een jaar geleden waarschuwde een staatskrant al dat Shenzhen ten onder zou gaan aan de afval van de bouw razernij die er heerst. Naast nieuwe gebouwen wordt er een netwerk van metrolijnen gebouwd in Shenzhen. Hopen aarde worden afgegraven en gedumpt op stortplaatsen. Shenzhen heeft 12 stortplaatsen, die het tot volgend jaar het kunnen volhouden, schreef de officiële Shenzhen Evening Post in oktober 2014.

Dertig jaar geleden was Shenzhen nog een rustig vissersdorpje. Beijing koos het gebied uit als pionier om economische hervormingen te realiseren. Sindsdien is Shenzhen explosief gestegen.

De modderstroom in het industriële park had een oppervlakte van meer dan 380.000 vierkante meter en was op sommige plaatsen 10 meter dik. Op de rampplek waren meer dan 3.000 reddingswerkers met speurhonden en drones actief. Ze richten zich op gebieden waar er tekenen van leven zijn ontdekt. Veertien fabrieken, 13 laagbouw en drie slaapzalen zijn onder andere tegen de vlakte gegaan. Staatstelevisie Xinhua meldt dat zondagavond 14 mensen zijn gered en meer dan 900 mensen zijn geëvacueerd van de rampplek. Van de 91 vermisten zijn 59 man en 32 vrouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May