Juristen moeten meer schrijven en publiceren in SJB
13 Nov 2015, 06:54
foto
De speciale editie van het Surinaams Juristenblad wordt grif gekocht na de presentatie. (Foto: René Gompers)


Juristen moeten meer gaan onderzoeken, meer schrijven en het als een eer ervaren om hun werk gepubliceerd te krijgen in het Surinaams Juristenblad (SJB). Het blad moet naar het niveau van het Nederlandse Juristenblad getild worden. Dit zijn enkele van de aanbevelingen die gedaan werden bij de presentatie van de speciale editie van de SJB. In deze editie is het resultaat van een onderzoek naar 50 jaar SJB gepresenteerd. De eerste exemplaren zijn donderdagavond uitgereikt aan juridische notabelen, ‘ston futu's’, medewerkers en sponsoren.

De SJB wordt sinds 1963 gepubliceerd. Er zijn tot en met 2015 al meer dan 100 boeken gedrukt. Er is negen jaren niets verschenen en daarop volgende jaren kwam het blad onregelmatig uit. De langste periode van niet verschijnen was in de jaren van de vorige eeuw omdat de ‘rechtsstaat heel zwak was’, geeft Marten Schalkwijk aan. Hij had de leiding van het onderzoek over ’50 jaren SJB’. Vanaf 2000 verschijnt het blad weer met regelmaat, drie edities per jaar. Gebleken is dat redacties uitzonderlijk werk verricht hebben om het blad van inhoud te voorzien en gepubliceerd te krijgen. De redacties onder leiding van Carlo Jadnanansing hebben de meeste nummers gepubliceerd, namelijk 29 en Shardapersad Gangaram Panday 25, Jhan Adhin 21. Zij zitten ook in top drie van meeste artikelen geproduceerd: Jhan Adhin heeft 45, Jadnanansing 32 en Gangaram Panday 27.

Een paneldiscussie is onderdeel geweest van de boekpresentatie. De panelleden, oud redactievoorzitter Carlo Jadnanansing, Eric Rudge, de huidige redactievoorzitter, oud redactielid Monique Veira en Schalkwijk zijn het erover eens dat het niveau van het blad hoger moet. Om dat te bereiken, moeten onder andere de juristen meer onderzoek doen, moeten er meer vonnissen van overheidswege in het blad opgenomen worden, dienen studenten die uitzonderlijke scripties schrijven de kans te krijgen om hun werk te publiceren en moeten er vaker annotaties geschreven worden; een vereenvoudigde versie of uitleg over een vonnis zodat de uitspraak van de rechter door bredere lagen begrepen kan worden.

Er is van gedachten gewisseld over hoe deze doelen bereikt kunnen worden. Dat juristen vaker in de pen klimmen en op onderzoek uitgaan zou vanaf de studietijd gekweekt moeten worden, geeft Rudge aan. Er zou naar het Amerikaanse systeem periodiek een ‘court competition’ gehouden moeten worden. Veira draagt aan dat er activiteiten ontplooid moeten worden om de waarde van het wetenschappelijk blad duidelijk te maken. Gevestigde juristen en studenten zouden het als een eer moeten zien om hun werk gepubliceerd te krijgen in SJB. Minister van Justitie & Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft toegezegd samen te werken met SJB om meer vonnissen van overheidswege gepubliceerd te krijgen, delen Jadnanansing en Schalkwijk mee. Het blad wordt voor vanaf dit jaar gedeeltelijk digitaal beschikbaar. Het is nog niet mogelijk om bijvoorbeeld vonnissen ‘online’ te lezen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May