Ronny Asabina: Kiezers wijzen V7 totaal af
27 May 2015, 08:08
foto
Ronny Asabina


De V7-combinatie heeft een harde klap gekregen. Het kiezersvolk heeft V7 totaal afgewezen. Dat concludeert parlementariër Ronny Asabina van de BEP. Hij keert niet terug in het parlement, omdat hij niet is gekozen. De BEP heeft volgens de voorlopige resultaten in combinatieverband 2 zetels binnengebracht.

Asabina was de lijsttrekker van V7/BEP in Brokopondo. Hij vindt dat alle emoties moeten wijken voor een nuchtere en objectieve benadering van deze afwijzing. Zijn analyse is dat de NPS en de BEP de zwaarste klappen hebben gekregen. Deze partijen zijn zetels kwijtgeraakt. BEP gaat van 4 naar 2 en NPS van 4 naar 3 op basis van de voorlopige resultaten. Pertjajah Luhur is stabiel gebleven en alleen de VHP is gegroeid in aantal zetels, zegt Asabina. "Democratie is niets anders dan de wil van het volk en hoewel de uitslag mij totaal heeft verrast, zal ik als goede democraat de wil van de kiezer respecteren."

Van de drie zetels in Brokopondo zijn voor zover bekend 2 naar de NDP gegaan en 1 naar ABOP. “Ik vraag mij af waar ik een inschattingsfout heb gemaakt. Ik ging er van uit dat ik goed zat, maar nu blijkt dat ik niet de stem ben geweest van de mensen in het binnenland en dat ik dus een slechte job heb gedaan als persoon en als lid van de BEP”, doet Asabina aan zelfreflectie. Hij wijst er op dat een van de belangrijkste kenmerken van democratie is het verbeteren dan wel het verhogen van de levensstandaard. “Ik hoop niet dat het volk vroeg of laat op het standpunt komt dat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt. Voor nu moet de uitslag worden gerespecteerd."

De BEP-parlementariër heeft voor zichzelf de balans opgemaakt waar V7 fouten heeft gemaakt. Hij wil eerst de evaluatie binnen de combinatie afwachten alvorens hij zijn analyse bekendmaakt. Hij zal zijn werk als belastingambtenaar weer oppakken. “Ik heb hart voor het ondernemerschap en is het niet uitgesloten dat ik een eigen bedrijf ga oprichten in de commerciële sfeer. Daarnaast voel ik ook voor sociaal maatschappelijke activiteiten." Hij zegt dat hij in de BEP blijft.

Wilfred Leeuwin
Advertenties