Tsang in de politiek om brandjes te voorkomen
11 Apr 2015, 06:00
foto
NDP-kandidaat Stephen Tsang met leden van de Surinaamse Chinese Vrouwen Federatie. (Foto: Ranu Abhelakh)


NDP-kandidaat Stephen Tsang zegt dat bij het vele sociale werk dat hij via de Chinese verenigingen heeft gedaan, hij zaken heeft gezien die in het bestuurlijke niet in orde zijn en/of beter kunnen. In plaats van zich eraan te blijven ergeren, wil hij er wat aan kunnen doen, licht hij zijn stap toe in de politiek.

“Als secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA) heb ik veel ellende meegemaakt waar de Chinese gemeenschap in Suriname mee wordt geconfronteerd, zegt hij aan Starnieuws.” Van discriminatie tot hoofdzakelijk afpersing, oplichting, veel onnodig geweld bij de vele overvallen en berovingen, somt hij op.

Tsang (41) is DNA-kandidaat in Paramaribo. “Daar waar ik bij de SCUA brandjes zit te blussen, heb ik als DNA-lid de mogelijkheid om eventuele brandjes te voorkomen.” In 2005 is hij teruggekeerd naar Suriname uit Nederland en is door de jaren heen door verschillende partijen benaderd. Tsang zegt nu ready te zijn voor de politiek en hij moest kiezen tussen ABOP, DOE, NDP en NPS. De NDP staat open voor samenwerking met een ieder, motiveert hij zijn keuze. “Terwijl de partijen bij V7 aangeven dat ze absoluut niet met de NDP kunnen/willen samenwerken.” Tsang vindt dat Suriname niet zozeer etnisch verdeeld is, maar eerder politiek. Vooruitkomen als natie kan volgens hem door politieke samenwerking. Combinaties worden gevormd om niet te moeten samenwerken met de NDP. “Dit soort politiekvoering is naar mijn mening niet meer van deze tijd.”

Chinese ondersteuning
Tsang vreest dat hij waarschijnlijk algemeen zal worden gezien als vertegenwoordiger van de Chinese gemeenschap van Suriname. Hij ziet het als uitdaging om dit beeld om te zetten naar vertegenwoordiger van de totale Surinaamse gemeenschap. “De realiteit is dat ik op dit moment erg bekend ben in de Chinese gemeenschap.” De NDP-kandidaat zegt dat hij wordt ondersteund door de meeste SCUA-leden. “Zij hebben mij voorgedragen en vormen op het moment het grootste deel van mijn achterban.” Als Surinamer van Chinese afkomst, zegt hij de Chinese en Surinaamse cultuur te kennen en weet waar de knelpunten zitten. “De problemen zijn zeker niet anders of groter, maar eerder kenmerkend voor een minderheidsgroep in elke willekeurige samenleving.”

Hij voegt eraan toe dat de taalbarrière voor sommige Chinezen, hierbij wel een groter probleem is, dan bij andere volkeren in Suriname. Via onderwijs en voorlichting kan worden gewerkt aan oplossingen. Wij zijn Surinamers in een multi-etnische samenleving en moeten de verschillen vooral niet ontkennen, “maar juist leren die te begrijpen en respecteren”, zegt Tsang, die zich wil inzetten voor integratie en ontwikkeling.
Kandidaten van Chinese afkomst hebben historisch gezien samen tussen de 2000 - 2500 stemmen kunnen trekken, geeft de NDP-kandidaat aan. “Ik mik op minimaal 2500 stemmen bij deze verkiezingen.” Vele Chinese Surinamers gaan niet naar de stembus want ze zien de politiek als een ver-van-hun-bed show. “Daar wil ik verandering in brengen en ik wil dat stukje politieke awareness aanwakkeren.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May