Partijen kunnen kiezerslijst kopiëren voor 1%-regeling
13 Mar 2015, 01:00
foto
Joan Nibte, lid van het Centraal Hoofdstembureau tijdens het media-seminar van SBJS vrijdag. (Foto: Raoul Lith)


In feite zou een politieke partij een deel van de kiezerslijst kunnen kopiëren en indienen voor de 1%-regeling die is vereist volgens de wet. Ook al komen kiezers op de lijst van alle politieke partijen voor, worden ze niet geschrapt. Het uitvoeringsbesluit om deze regeling van kracht te laten zijn, is niet in orde gemaakt. Dit zeiden Joan Nibte, lid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en Lothar Boksteen, ex-voorzitter, gisteren tijdens het mediaseminar van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).

Boksteen zei dat het CHS steeds in zijn rapport hier melding van maakt, maar niemand die hier iets aan doet. Een van de belangrijke taken van het CHS is de controle op de 1%-regeling, vastgelegd in de Wet op Politieke Organisaties. Volgens de verkiezingen van 25 mei is 1% van het aantal kiesgerechtigden 3.553.

De politieke organisaties/combinaties die willen meedoen aan de verkiezingen, moeten zich aanmelden bij het CHS van 16 t/m 21 maart. De inschrijving gebeurt in de Kamer van Koophandel en Fabrieken, ingang Borretstraat. Naast diverse andere zaken, moeten de politieke organisaties overleggen een hard copy en digitale versie van de ledenlijst. Bij controle tijdens de verkiezingen van mei 2010, blijkt dat 13 van de 21 partijen die meegedaan hebben aan de verkiezingen, uiteindelijk niet zouden voldoen aan de 1%-regeling. Deze partijen hadden zoveel leden die op meerdere lijsten voorkwamen en bij schrapping van de namen, de partijen onder het vereiste minimum aantal zouden komen. Aangezien de uitvoeringsregeling ontbreekt, heeft het CHS gemeld dat alle politieke partijen voldoen aan de 1%-regeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May