Gajadien: Rusland, Duiker en Krolis moeten op non actief
21 Feb 2015, 01:00
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Als het aan assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ligt, worden minister Andy Rusland (Financiën), EBS-directeur Willy Duiker, de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) Iwan Krolis, onmiddellijk buiten functie gezet. Rusland was voor hij minister werd, voorzitter van de rvc bij het staatsbedrijf. Door het beleid van deze personen zou het bedrijf terecht zijn gekomen in een schuldpositie van bijkans SRD 1,5 miljard, terwijl cliënten die reeds betaald hebben voor aansluitingen nu langer dan zes maanden hierop wachten.

Gajadien zegt aan Starnieuws dat de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, slechts een stap heeft gezet door de vraag aan Rusland om de Centrale Lands Accountantsdienst (CLAD) in te schakelen. "De waarborging van een goede afloop is ver te zoeken", meent Gajadien. Het inzetten van CLAD bij Carifesta en Surpost heeft ook niet geleid tot het gewenste resultaat. De onregelmatigheden die door de rvc van EBS tijdens voorzitterschap van Rusland en de toenmalige directeur Kenneth Vasseur hebben plaatsgevonden, worden volgens Gajadien normaal voorgezet door Krolis en Duiker.

De drie zaken die assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) gepresenteerd heeft, zijn volgens Gajadien slechts 30% van de onregelmatigheden binnen dit bedrijf. Conflict of interest bij uitvoering van werken en diensten viert hoogtij, waar bij werken door Glins, Nofac of Slight Edge consultancy een directe link gelegd kan worden met de directeur. "Er wordt niet geschroomd om buiten de taken van EBS oneigenlijke werkzaamheden uit te voeren als bestrating aan de Saramaccastraat voor bijkans ÜS$ 1,2 miljoen", stelt de politicus.

Gajadien vindt dat er geen objectief onderzoek door CLAD kan worden uitgevoerd, zolang de minister, directeur en de president commissaris in functie blijven. Hij kan zich terugvinden in het advies van ex-minister Rudi Roseval om een onafhankelijke internationale organisatie met forensische werkarm in te roepen, maar vindt dat er een gespecialiseerde technische organisatie erbij moet komen. "Ik roep al enkele jaren voor optreden vanuit de regering, maar niets heeft mogen baten dan dat de president aangekondigd had dat er een doorlichting in 2012 zou plaatsvinden van het bedrijf, waarvan tot heden geen resultaat gepresenteerd is", zegt Gajadien.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March