Tjin-A-Tsoi blij met advies Roseval over aanpak bij EBS
19 Feb 2015, 06:00
foto
Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi bij het Openbaar Ministerie eerder deze maand. (Foto: Raoul Lith)


Registeraccountant en ex-minister van Financiën, Rudi Roseval, vraagt in een brief aan de manager van de Centrale Lands Accountantsdienst (CLAD) om de opdracht voor het instellen van een onderzoek bij EBS onder voorbehoud te accepteren. Hij adviseert om medewerking in te roepen van een gerenommeerde particuliere internationale consultant met een forensische werkarm, die effectieve
onderzoeksarbeid kan verrichten. Dit met bijstand en benutting van alle accommodaties waarover CLAD nog beschikt.


Roseval heeft de brief naar CLAD geschreven op basis van het besluit van waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om minister Andy Rusland van Financiën te vragen voor een onderzoek. Roseval heeft een afschrift van het schrijven gestuurd naar assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi, die naar het Openbaar Ministerie is gestapt met zijn dossiers, president Desi Bouterse en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Hij stelt voor om McKinsey & Company in New York te benaderen om het onderzoek bij EBS te verrichten.

Tjin-A-Tsoi om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws blij te zijn met de invalshoek van de ex-minister van Financiën. CLAD is systematisch uitgehold en heeft onvoldoende mogelijkheden. Het assembleelid merkt op dat minister Rusland, die het CLAD-onderzoek moet aansturen, president commissaris was bij EBS. Er moeten ook zaken onderzocht worden die zich afgespeeld hebben in die periode, waardoor er sprake is van 'conflict of interest', stelt Tjin-A-Tsoi. Hij vindt het overigens opvallend dat er tot nu toe niks is gezegd door de raad van commissarissen, die de aandeelhouder vertegenwoordigd. Er is geen enkele actie ondernomen om EBS-directeur Willy Duiker op non-actief te plaatsen. "Hopelijk zijn zij geen deel van deze dikke vette, vieze koek".

Tjin-A-Tsoi benadrukt dat corruptie en armoede hand in hand gaan. "Good Governance, transparancy en stabiliteit zijn de voorwaarden van duurzame ontwikkeling van elk land en zo ook van Suriname. "Helaas hebben we door wanbeleid de afgelopen 4.8 jaar ingeboet als natie waardoor we slechts vooruitgang hebben geboekt in achterwaartse zin", stelt het assembleelid. Hij merkt op dat president Bouterse steeds heeft gepredikt tegen corruptie op te zullen treden. "De brief van de heer Roseval is een laatste kans om te laten zien dat de president het echt meent met het volk. "De adviezen van de heer Roseval dient president Bouterse op te volgen omdat het prijsplaatje van US$ 500.000 in het niet valt bij de vermeende mega corruptie die zich bij de EBS heeft afgespeeld. De president zegt trouwens zo vaak dat armoede de grootste vijand van het volk is. President please do something and show me your motion!", stelt Tjin-A-Tsoi.
Advertenties