KNVB-clinics voorloper cursus jeugdcoaches
04 Dec 2014, 20:00
foto
Oud-international Aron Winter geeft instructies tijdens een KNVB WorldCoaches clinic bij de oplevering van een kunstgrasveld. (Foto: Ranu Abhelakh)


Bij de oplevering van acht kunstgras minivelden, verzorgen voetbalinstructeur Kenneth Jaliens en team, clinics voor buurt- en schoolkinderen. Het groter idee hierachter is de opleiding van minimaal twintig jeugdigen uit de omgeving van deze minivelden tot jeugdvoetballeider. Het project start in 2015.

Beide cursussen zijn onderdeel van WorldCoaches, het internationaal maatschappelijk programma van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) in Suriname. Voetbal komt naar de wijken en daar is de KNVB altijd voor te vinden, zegt Johan van Geijn, coördinator Internationale Sociale Projecten. In de wijken wonen veel kinderen. “Als je die goed begeleidt, dan heeft de directe buurt er plezier aan dat de jongeren goed bezig zijn. En uiteindelijk komen daar de talentjes uit voort.” De jeugdvoetballeiders zullen in een basiscursus leren hoe de activiteiten rond de minivelden zo goed mogelijk te organiseren. “De jeugdcoaches zullen ook de buurtkinderen verder begeleiden. Zowel op het veld alsook naast het veld.”

Het KNVB sociaal project wordt in meerdere landen uitgevoerd. Naast voetbalcursussen, ligt de focus op het bijbrengen van sociale vaardigheden. In het verleden zijn er clinics gehouden voor de jonge delinquenten in de Santo Boma Inrichting. Volgens Jaliens, zelf een WorldCoach, helpen de coaches in de vorming en het welzijn van de kinderen. “Deze komen vaker uit kansarme buurten. In Suriname zijn wij nog niet zover dat er een volledige academie is die ondersteuning kan geven, zoals huiswerkbegeleiding.”

Betere leiding en goede organisatie
Dinsdag was de oplevering van het tweede kunstgrasveld Plein van 12 mei. Tijdens de clinics wordt Jaliens bijgestaan door de KNVB getrainde Surinaamse docenten: Roel Mijnhijmer, Imro Sleur, Stanley Burger, Stephen Burke, en Jeanette van Genderen. “Kijk alleen al naar dit team”, motiveert Van Geijn, daarom werkt de KNVB graag met Suriname. Zij zorgen dat er goede leiding bij de kinderen komt. “Door een betere leiding en goede organisatie, kan het voetbal hier groeien.” Na de clinic, wordt het materiaal: voetballen en sporthesjes gedoneerd aan de organisaties en besturen van de minivelden. Zij moeten verder de draad oppakken en ook de jongeren voor de cursus jeugdcoach voordragen.

Oud-international en KNVB Nederlandse ambassadeur Aron Winter heeft ook meegeholpen in de eerste clinic op het Belfima (Winti Wai) project. Er waren iets meer dan vijftig kinderen en de poort moest dicht, vertelt Jaliens. “Eenieder wilde tonen dat hij de beste voetballer of leider is, wat uitliep op kleine opstootjes.” De clinics zijn puur voor de gezelligheid, leren samenspelen en winnen onder alle omstandigheden waarbij sportiviteit hoog in het vaandel staat. Ja, beaamt Jaliens, er is talent gezien. De jeugdcoaches zullen de talenten in hun omgeving verder kunnen identificeren. “Zij kunnen dan hun eigen team samenstellen of de jongeren naar een club afvaardigen.”

De KNVB stelt vanaf 2008 expertise beschikbaar bij de aanleg van kunstgrasvelden in Suriname. Hun hulp is weer ingeroepen bij het minivelden project, gefinancierd door het Suriname Sport Ontwikkelingsfonds. Van Geijn: “Wij hebben er een belang bij dat er in de wijken wordt gevoetbald en Suriname dat de velden er komen. Dus hebben wij het samen gedaan.” De KNVB WorldCoaches verzorgen nog zes clinics bij de oplevering van de overige minivelden, de komende weken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May