Dubbele nationaliteit voetballers in stroomversnelling
03 Dec 2014, 08:00
foto


De kwestie van de dubbele nationaliteit voor profvoetballers uit de Nederlandse en andere Europese competities komt steeds nadrukkelijker ter sprake. Nadat vijf leden van de oppositie vorige week een wetsvoorstel indienden om profvoetballers van Surinaamse origine met een Nederlands paspoort de dubbele nationaliteit toe te kennen, kwam een stroom reacties los.

Zo uitte NDP-parlementariër Ricardo Panka kritiek op het gebrek aan juridische onderbouwing van het wetsvoorstel. Evenmin was hij te spreken over het gegeven dat de oppositie het voorstel had ingediend. Eerder hadden zijn partijgenoten Melvin Bouva en Jenny Warsodikromo al aangekondigd met een wetsontwerp te komen. Daarop maakte Guno Castelen, vorige week een van de indieners, de vergelijking met de gewijzigde amnestiewet die in 2012 in recordtempo door het parlement werd aangenomen.

SVB-voorzitter John Krishnadath maakt zich geen zorgen over deze discussie. Het doet volgens hem niets af aan de inhoud van het wetsvoorstel. Krishnadath stelt dat de huidige publiciteit vooral aantoont dat het voorstel breed wordt gedragen. Hij verwacht dat het in februari in stemming kan worden gebracht. "De komende tijd is gereserveerd voor de begrotingsbehandeling voor 2015, maar daarna staat de dubbele nationaliteit hoog op de agenda. Er zullen ongetwijfeld nog wijzigingen komen in het voorstel dat er nu ligt, maar ik merk dat zowel oppositie- als coalitieleden erachter staan. Dat is precies de bedoeling. Het gaat hier niet om partijpolitiek maar om het nationaal belang."

Intussen is in Nederland vaart gezet achter de voorbereidingen voor een demonstratietoernooi eind december in het André Kamperveenstadion. Voor het samenstellen van de selectie van Surinaamse profs die naar Paramaribo zullen afreizen, is Dean Gorré aangetrokken. Gorré speelde vroeger voor zowel Ajax als Feyenoord en was speler en later ook coach van de Suriprofs.
De SVB houdt zich bezig met de financiering van de reis en het verblijf van de spelers. De tegenstanders zijn W-Connection uit Trinidad en een sterk Braziliaans clubteam. Met Parbo Bier en Assuria hebben zich in elk geval twee sponsors gemeld bij de SVB.

Nordin Wooter, die in Nederland het initiatief nam voor het project “Suriname naar het WK 2018”, verwacht op Tweede Kerstdag een sterke selectie aan het Surinaamse publiek te kunnen presenteren. Het wordt een combinatie van spelers uit de Surinaamse hoofdklasse en profs uit Nederland. Komende vrijdag maken Wooter en Gorré hun definitieve selectie bekend. Omdat de trip tijdens de winterstop plaatsvindt, is het vooral de vraag welke spelers beschikbaar zijn en wie daadwerkelijk toestemming krijgen van hun club.

Op de lijst staan in elk geval Evander Sno (Westerlo, België), Kelvin Leerdam (Vitesse), Ryan Koolwijk (FC Dordrecht), Virgil Misidjan (Ludogorets, Bulgarije), Daryl Latchman (FC Twente), Rydell Poepon (NAC), Milano Koenders (Heracles), Gianni Zuiverloon en Mitchell Plet (beiden uitkomend voor ADO Den Haag), Marvin Emnes (Swansea City, Engeland) en Donovan Slijngard (Cambuur).

Diederik Samwel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May