Jairam: Landbouwkredieten moeten naar drie procent
02 Dec 2014, 12:00
foto
PVF-voorzitter Soedeschand Jairam


Soedeshchand Jairam, voorzitter van de PVF, zegt aan Starnieuws dat de landbouwkredieten terug gebracht dienen te worden naar drie procent. Veel rijstboeren worden gedreigd met openbare verkoop van hun bezittingen. De landbouwers kunnen hun schulden niet aflossen.

Een belangrijke oorzaak hiervan is volgens Jairam, die ook landbouwdeskundige is, de daling van de padie prijzen. Hierdoor lopen de schulden van de boeren op en kunnen zij de grote achterstanden niet meer wegwerken. Een goede oplossing voor dit probleem zou zijn om de rentetarieven te verlagen. Ook moeten de grondpapieren in orde gemaakt worden, zodat de toegang tot het krediet verbeterd wordt.

“De Landbouwbank verstrekt iets goedkopere leningen via het Agrarisch Krediet Fonds, maar de meeste boeren hebben hun bezittingen reeds bij andere banken als onderpand staan. Door de zware mechanisatie van de rijstsector is deze sector kapitaalintensief. Daarnaast is er grote mate van risico’s, waardoor een lening tegen een zachte rentevoet voor de sector noodzakelijk is”, stelt de PVF-topman.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May