Jairam: 'Tegemoetkoming boeren geen garantie voor inzaai'
08 Sep 2014, 09:00
foto
Soedeshchand Jairam


Soedeshchand Jairam, waarnemend directeur van het Anne Van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron), vindt dat de beloofde SRD 8 per baal natte padie aan de rijstboer nog geen garantie biedt voor inzaai van het komende seizoen. Volgens hem zijn de boeren hiermee niet geholpen, omdat dit geen structurele oplossing is.

Jairam benadrukt tegenover Starnieuws dat op basis van de kostprijs van de Surinaamse Padie Boeren Organisatie van SRD 70, de opkoopprijs ver beneden ligt. Hierdoor zullen boeren de hypotheken die zij hebben niet kunnen aflossen en zullen zij geen geld overhouden om de inzaai te kunnen doen. De landbouwdeskundige betwijfelt of alle boeren het komende seizoen zullen inzaaien, omdat de tegemoetkoming de positie van de boeren op langere termijn niet verbetert.

Dat de overheid inkomt, is echt te waarderen, zegt Jairam. “Om de inzaai steeds te garanderen moeten er meerdere maatregelen getroffen worden. Alle belanghebbenden van deze sector en de overheid moeten bij elkaar komen en tot een oplossing geraken om deze sector te redden. Een goed voorbeeld van een samenwerking, is buurland Guyana”, meent Jairam. Ook stelt hij voor dat er overgestapt moet worden van overheidsregulering naar zelfregulering, waarbij de rijstsector de beslissingen zal nemen. Toch heeft Jairam hoop dat deze regering de rijstsector zal redden van de ondergang.
Advertenties