Toerisme Boven Surinamegebied moet naar hoger niveau
06 Sep 2014, 04:00
foto


De lodges aan de Boven Surinamerivier moeten naar een hoger niveau. Alleen zo kan er sprake zijn van duurzame toerisme en ontwikkeling van het Boven Surinamegebied. De Stichting Lodgehouders Boven Suriname (LBS) en het Suriname Business Forum/Suriname Business Development Center (SBF/SBC) zijn bezig met een toerismeproject om dit doel te bereiken.

Tijdens een driedaags werkbezoek te Pingpe is duidelijk geworden dat de lodgehouders en de projectuitvoerders het op een aantal punten eens zijn. Zo zijn er trainingen op allerlei gebied nodig, van een koks- en gidsenopleiding tot een trainingen voor marketing en assistent manager. Met de trainingen wordt ook beoogd om de bevolking in de gebieden te houden en dat de personen na de bijscholing niet naar de stad of elders vertrekken. Kiezen voor zichzelf en zijn woonomgeving en dorpsgemeenschap door de werkgelegenheid en kennis verder te ontwikkelen, is het onderliggend doel van het toerismeproject.

Het nut van bredere samenwerking is tijdens het werkbezoek sterk benadrukt en ook de bewustwording voor communicatie die het succes gaat bepalen. Tijdens een condoleancebezoek bij de overleden granman te Asidonopo, heeft kapitein Albert Aboikoni de spijker op de kop geslagen. Hij heeft duidelijk gemaakt dat de winsten die nu worden gemaakt door de toeristenoorden grotendeels terugvloeien naar Paramaribo. Vrijwel alles wat nodig is om de toerist te verzorgen, wordt in de stad gekocht. Aboikoni vindt dat de dorpen meer moeten worden betrokken zodat de lokale bewoners ook iets kunnen verdienen.

In een persbericht zeggen LBS en SBF dat ze met het project zich volledig zullen inzetten om de samenwerking tussen de lodges (huurverblijven) te verhogen en om de betrokkenheid van de bewoners en het lokale gezag te vergroten. “Zo kan eenieder optimaal genieten van de mooie omgeving en bijzonder de cultuur in het binnenland van Suriname.” Het toerismeproject wordt gefinancierd door Compete Caribbean van de Inter Amerikaanse ontwikkelingsbank. De pot van Compete Caribbean is US$ 40 miljoen en bestemd voor onder andere subsidies, technische bijstand, productieve ontwikkelingsbeleid en investeringshervormingen in vijftien Caribische landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May