Oud-minister Jankipersadsing overleden
16 Aug 2014, 12:00
foto
Harnarain Hendrik Jankipersadsing (1940-2014)


Harnarain Hendrik Jankipersadsing, oud-minister van Openbare Werken is vrijdag overleden. Hij is 74 jaar geworden.

Jankipersadsing was minister in het kabinet van Ramsewak Shanker van 1988 tot 1990. Het ministerie van Openbare Werken heette toen Openbare Werken, Telecommunicatie en Bouwnijverheid. De ingenieur was directeur-eigenaar van het Architectenbureau Arto. Jankipersadsing heeft samen met wijlen historicus André Loor elk op hun eigen gebied de wereld inzage gegeven in de Surinaamse architectuurgeschiedenis zoals die niet in archieven of bronnen is aan te treffen. Ze deden dat in het boek ‘Architectuur en bouwcultuur in Suriname’ van de auteurs Olga van der Klooster en Michel Bakker.

In het maatschappelijk leven was hij een geziene persoonlijkheid. Hij is ook voorzitter van Stichting Suriname Hindi Parishad geweest. Als voorzitter van de stichting in 2007 pleitte hij er al bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling voor om moedertalen te introduceren in het kleuter- en basisonderwijs. Hij zag ook jaar een faculteit voor taal en letteren aan de universiteit. De Unesco had in die jaren ook een drietalig onderwijsmodel aangedragen. “In de jaren zestig bestond dit er al. Het model van de Unesco gaat ervan uit dat de moedertalen gelden op het eerste niveau, basisonderwijs. De overgang van moedertaal naar nationale taal wordt dan op gang gebracht en verloopt soepel. Op het tweede en derde niveau komen de nationale en internationale taal," zei hij in een interview met de Ware Tijd. “Maar er wordt nog steeds weinig aandacht besteed aan de waardigheid van de moedertaal. Taal is een belangrijk sociaal bindmiddel in de samenleving.” Jankipersadsing had toen al kritiek op het cultuurbeleid van de regering.

De overleden oud-minister was ook secretaris van de Lachmansing stichting en bestuurslid van de Architectenvereniging Suriname. Jankipersadsing wordt morgen te Weg naar Zee gecremeerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May