Rechter behandelt kwestie Ashiana in 2015
17 Jul 2014, 20:00
foto


De rechter zal de slepende kwestie bij huize Ashiana in januari 2015 in behandeling nemen. “We kunnen niets anders doen dan afwachten”, zegt voorzitter Murwin Leeflang van de personeelsbond bij de instelling. De bond die al vanaf 2011 bezig is zijn recht te zoeken, vindt dat deze kwestie niet bij de rechter hoefde te belanden.Het draait allemaal om de uitbetaling van een eenmalige lumpsum en verhoogde vervoerstoelage.

“Het gaat om gemaakte en overeengekomen afspraken tussen het personeel en de overheid. Het is slechts een kwestie van uitvoeren”, legt Leeflang uit. In afwachting op de behandeling van deze kwestie probeert de bond overeenstemming te bereiken met minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Leeflang zegt dat er inderdaad geen grote verschillen zijn in inzichten tussen partijen, maar dat er iets mis gaat bij de overheid waardoor geen uitvoering aan de afspraken kan worden gegeven. “We hebben schriftelijk contact gehad met elkaar maar door de drukke werkzaamheden van de minister zijn we niet gekomen tot verdere afspraken.”

Leeflang zegt dat de verhoogde vervoerstoelage een toekenning is van de overheid aan ambtenaren. Eerder was er een meningsverschil tussen Amafo en de bond als die toekenning ook gold voor het personeel van Ashiana. Ook binnen de regering is er geen eenduidigheid als de nieuwe toelage ook geldt voor het tehuis. Dat zou de reden zijn waarom er geen uitvoering kan worden gegeven aan de gemaakte afspraken.

Leeflang die ook voorzitter is van de bond bij de Esther stichting zegt dat de regering ook daar nog altijd geen directeur heeft aangesteld. Zonder die functionaris worden de problemen alleen maar groter. “Er is nog altijd een wanordelijke situatie. Er kan geen beleid worden gemaakt, en kan niets worden gedaan zoals het uitbesteden van werkzaamheden”, zegt Leeflang. Er is nog altijd een groot personeelstekort, terwijl het personeel onzeker is over zijn positie binnen de instelling.

De regering zou volgens de bondsvoorzitter twee kandidaten op het oog hebben, die eventueel in aanmerking komen voor het directeurschap. Echter moet nog een besluit worden genomen wie wordt benoemd als directeur van Ashiana. Een eerder ingestelde commissie heeft de problemen bij de Esther stichting in kaart gebracht. Leeflang weet niet in hoeverre dat is gebeurd. Die commissie zou verslag moeten doen aan de regering, waarna weer met de bond zal worden gesproken. “Wij wachten af, maar de situatie is ongezond, onzeker en het personeel frustreert.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May