Adna moet opheldering geven over financiële misstanden
08 May 2014, 06:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva


Minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken, zal bij de begrotingsbehandeling moeten uitleggen wat gebeurd is met niet verantwoorde gelden voor twee projecten op zijn ministerie. Parlementariër Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) staat er op dat in deze kwestie snel duidelijkheid komt om de volgens hem valse beschuldigingen op jongeren verbonden aan het ministerie, ongedaan te maken. Het gaat om bestede gelden waarvan in beide projecten duizenden SRD ’s niet verantwoord kunnen worden.

Voor het eerste project, een sportbeurs georganiseerd in 2012, is een bedrag van ruim SRD 500.000 begroot en uitgekeerd aan een consultant. Van dit bedrag kan SRD 87.000 niet verantwoord worden en is het ook niet te merken in de uitvoering. Bij dit project zouden er ook 4000 truitjes voor de sportbeurs aangeschaft en bedrukt worden. Er zijn maar 1000 truitjes gekocht. Bij de financiële afwikkeling was opgenomen, dat SRD 87.000 als voorschot zou worden gestort in een ander project van het ministerie. Dit zou zijn bij activiteiten van de Regional Sport Academy. Hiervan is echter nooit iets terecht gekomen.

Uitleg minister gewenst
In het tweede geval gaat het om het project ‘hoe fit is Suriname’. Daar was een begroting opgemaakt van SRD 150.000 aan personele kosten. In het financieel verslag blijkt dat er maar SRD 80.000 is besteed. Bouva verzette zich tijdens de begrotingsbehandeling ferm tegen beschuldigingen dat jongeren die werkzaam zijn op het ministerie of aan de projecten verbonden zijn, zich hieraan hebben schuldig gemaakt. De beschuldiging van onder andere Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) dat jongereninstituten die corrupt zijn zoals het Nationaal Jeugd Parlement (NJP), opgedoekt moeten worden, was onverteerbaar voor Bouva. Hij is voorzitter geweest van het NJP en heeft zich ingezet voor het jeugd- en jongerenwerk. Ook is hij een van de jongeren die aan de wieg heeft gestaan bij het in het leven roepen van dit ministerie.

Bouva zei in het parlement dat er op geen enkele manier een lijn getrokken moet worden naar de jongeren. “Ik vind het erg dat met dit soort politieke steekspelletjes getracht wordt het jeugd- en jongerenwerk onder deze regering kapot te maken”, zei Bouva. Tijdens de behandeling van de begroting hebben onder andere Wijdenbosch en DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld gewag gemaakt van mogelijke corruptieve praktijken op het ministerie. “De minister moet komen uitleggen hoe een consultant zoveel financiele ruimte kan krijgen. Niet de jongeren maar de minister en de lijnfunctionarissen op het ministerie zijn hiervoor verantwoordelijk. Het is duidelijk gebleken dat de financiële afdeling op het ministerie het heeft laten afweten”, stelde Bouva.
Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May