St Petrus en Paulus kathedraal wordt basiliek
20 Mar 2014, 22:00
foto
De sfeer, uitstraling, het vakmanschap in hout en de grootte van het gebouw, hebben bijgedragen tot het besluit de kathedraal te verheffen tot basiliek. (Foto: René Gompers)


De St Petrus en Paulus kathedraal krijgt de hoogste titel voor een Rooms Katholieke kerk, basiliek. Alleen de paus kan die titel geven. Hoewel het Vaticaan had besloten om geen kathedralen meer tot basilieken te verheffen, heeft paus Fransiscus een uitzondering gemaakt voor de Surinaamse kathedraal.

In Rome staan er vier basilieken waar er bedevaarttochten naar worden gehouden. De basiliek waar de apostelen Paulus en Petrus begraven liggen, de Maria basiliek, de Maria Maggiore en de basiliek van Sint Jan. Omdat niet iedereen de bedevaarttochten kan maken, is door de eeuwen heen besloten om andere kerken buiten Rome de titel te verlenen. Met de titel wordt de Surinaamse kathedraal verbonden aan de grote basilieken en daarmee ook de paus. "De titel van basiliek duidt op een extra waardigheid en het bijzondere sacrale karakter dat onze kathedraal nu van paus Fransiscus heeft meegekregen," zegt bisschop Wilhelmus de Bekker. In officiële aanduidingen zal er worden gesproken van 'de kathedrale basiliek van St Petrus en Paulus'.

Het begon allemaal in februari met het bezoek van aartsbisschop Nicola Girasoli, de vertegenwoordiger van de paus in het Caribisch gebied. Girasoli was in Suriname om zijn geloofsbrieven aan te bieden aan de president. De pauselijke nuntius was zo onder de indruk geraakt van de kathedraal dat hij er werk van gemaakt heeft de titel verleend te krijgen van de paus. De sfeer, de uitstraling, de devotie, het vakmanschap in hout, de grootte van het gebouw, het graf van de heilige Petrus Donders hebben de nuntius zodanig aangesproken dat hij zich tot het uiterste heeft gespannen om dit onder de aandacht van de paus te brengen. Na over en weer gecommuniceerd te hebben is besloten om de kathedraal tot basiliek te verheffen.

Met de verheffing zal het decor en meubilair worden aangepast. De kerk zal worden voorzien van een nieuw wapen. Het tintinnabalum, een processiestaf met een belletje, en het conopeum, een speciale parasol, zullen nu deel uitmaken van de vele ornamenten in de kerk. Het conopeum is een speciale parasol dat altijd halfopen staat. Hij gaat pas open wanneer de paus op bezoek is. "Maar het blijft nog steeds gewoon de kathedraal,” zegt De Bekker. "Natuurlijk zullen er wat aanpassingen komen zoals netter gekleed komen bidden, want nu heeft de kerk meer waardigheid gekregen."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties