Lackin brengt uitspraken Bouterse 'in rustig vaarwater'
27 Feb 2014, 11:15
foto
Minister Winston Lackin (rechts) en ambassadeur Michel Kerpens op de 'persbriefing' vandaag. (Foto: Michelle van Kallen)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft met een 'persbriefing' vandaag de uitspraken van president Desi Bouterse over inmenging van ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten 'in rustig vaarwater' gebracht. Hij legde uit dat Anania op een correcte manier een gesprek had met minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken over de verkiezingen. De president heeft volgens Lackin zijn bezorgdheid geuit over zaken die hij heeft gehoord en de goede naam van Suriname over de organisatie van de verkiezingen hoog wil houden.

Lackin heeft Anania niet ontboden, maar uitgenodigd voor een gesprek. De ambassadeur is nu niet in het land en komt in het weekend terug. Hij heeft intussen laten weten via een diplomatieke nota in te zullen gaan op de invitatie voor een onderhoud. Dit vindt maandag plaats. Lackin zei dat na overleg met Bouterse besloten is de gemeenschap te informeren over de achtergronden van de uitspraken. Er konden geen vragen gesteld worden omdat het gesprek met de diplomaat nog moet plaatsvinden.

Bouterse haalde bij de herdenking van de staatsgreep dinsdagnacht fel uit naar de VS-ambassadeur. Hij zou zich moeten verweren. Bouterse zei dat hij zijn biezen kon pakken en weggaan. Lackin heeft geprobeerd uit te leggen dat de president de uitspraken deed omdat hij de goede naam van het land hoog wil houden als het gaat om betrouwbare en eerlijke verkiezingen. Suriname speelt ook in Unasur-verband een belangrijke rol als het gaat om organisatie van verkiezingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May