50ste Volkskerstzang krijgt speciaal tintje
20 Dec 2013, 03:00
foto
De kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein oogst veel bekijks. (Beeld: René Gompers)


De gasten kwamen pas goed los bij de optredens van het Jaffo Gate Quartet en Jules Fullington. Dansend en uit volle borst meezingend werd de geboorte van de Christus op het Onafhanklelijkheidsplein donderdagavond gevierd. Het was dubbelfeest omdat de Volkskerstzang voor de vijftigste keer gehouden werd.

De eerste Volkskerstzang was in 1963 op initiatief van frater Guibert 'Brutus' Smits. De bedoeling was om samen met de gemeenschap op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en op het commissariaat in Nieuw Nickerie zingend de kerstsfeer in het land te brengen. "Dit is niet het einde. Deze traditie moet voort blijven bestaan", zegt Anne-Marie Hiralal-Norden, voorzitter van de stichting Volkskerstzang. "Dat het Surinaamse volk bij elkaar komt om samen de kesrstijd in te luiden, is iets dat behouden moet worden voor de komende vijftig jaar en langer." De stichting is bezig met overdracht aan de volgende generatie die de traditie moet voortzetten deelt Hiralal mee.

Oorkondes
Op het feest zijn er enkele awards en oorkondes uitgedeeld aan de mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de Volkskerstzang. Orlando dos Ramos en Jozef Lee werden bedacht met een award. Dos Ramos is langer dan twintig jaar voorzitter geweest van de stichting. Lee is vanaf de oprichting nog steeds lid. De politiekapel en Robby Graanoogst kwamen ook in aanmerking voor een oorkonde. Graanoogst heeft ondertussen de baton overgedragen aan zijn opvolger Orpheo Valpoort. De laatste oorkonde ging naar Jules Fullington, die aankondigde dat zijn optreden de laatste was op de Volkskerstzang. "Ik kom wel een keertje langs", voorspelde Fullington die emotioneel raakte aan het eind van zijn optreden. De leerlingen van Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling die de boom hebben helpen opzetten werden met een daverend applaus gewaardeerd.

De nieuwe kesrtboom genoot net zoveel aandacht van de bezoekers als de Volkskerstzang. Enkelen gingen door de knieen om de ster aan de top, ruim 26 meter van de grond,vast te leggen. De meesten volstonden met een deel van de reuzen boom op de achtergrond. Hiralal is blij met de boom. "Eigenlijk kunnen we ons nu meten met New York en andere verre plaatsen. We moeten er trots op zijn en zuinig mee omgaan." De verschillende geestelijke leiders drukten de mensen op het hart om de betekenis van kerst niet uit het oog te verliezen. "Het gaat niet om die grote boom, of om de feestjes en cadeautjes. Dat is gewoon een kerstgekte", merkte majoor Marsha Samsidi van het Leger des Heils op. "We moeten niet vergeten dat het gaat om God die gekomen was en terugkomt en de hoop dat het gebeurt."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May