OGV: Nog veel onopgeloste zaken mensenrechtenschendingen
10 Dec 2013, 12:00
foto
De jaarlijkse bloemenhulde op 10 december.


Een groep mensen heeft vandaag kransen en bloemen gelegd bij het mensenrechtenmonument aan de dokter Sophie Redmondstraat. 'We shall overcome' wordt er gezongen terwijl de laatste bloemstukken worden geplaatst bij het monument 'ter nagedachtenis van alle slachtoffers in Suriname voor schending van mensenrechten vanaf 25 februari 1980'.

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) houdt elk jaar op 10 december, de 'Internationale Dag van de Mensenrechten', een bloemenhulde bij het monument. "Op deze dag staan we stil bij alle schendingen van de rechten van de mens in de hele wereld en in Suriname", zegt Betty Goede, voorzitter van de OGV. "We denken aan het ontbreken van goede gezondheidszorg, gebrek aan goede basisvoorzieningen, aan oorlogen, kindsoldaten, slavenarbeid, huiselijk geweld en mensenhandel. Deze schendingen komen ook voor in ons land."

Meer doen
Goede vindt dat er meer gedaan moet worden om de samenleving bewuster te maken van mensenrechten en plichten. "Ik ben wel blij dat op sommige momenten grote delen van de samenleving tonen dat ze begrijpen waar het om gaat. Dat hebben we gemerkt bij de protestacties tegen de aanname van de amnestiewet."

De OGV heeft vanaf 1980 tot 1992 ongeveer 150 gevallen van mensenrechtenschendingen geteld. Goede noemt enkele voorbeelden: "Het gaat niet alleen om 8 december 1982, maar ook om de afgeslachte kinderen en zwangere vrouwen van Moiwana, de militairen die stierven door 'zonnesteken', burgers die zijn doodgeschoten omdat ze zich na de avondklok nog op straat bevonden, de verdwenen Inheemse mannen, de vermoorde mannen op Atjoni die eerst hun eigen graf hebben gegraven."
Goede geeft aan dat er nog zoveel onopgeloste zaken zijn. Ze is blij met de stappen die burgers en organisaties ondernemen om achter de waarheid te komen.
'Someday, we shall overcome, someday...' wordt nog eens gezongen voordat de mensen de plek verlaten.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May