Staatsolie-directeur ziet Tapajaiproject in 2015 komen
19 Oct 2013, 18:00
foto
Marc Waaldijk, directeur Staatsolie


Marc Waaldijk, algemeen directeur Staatsolie ziet het Tapajaiproject in 2015 wel komen. Hij wijst er op dat de energie die door dit project opgewekt zal worden, hard nodig is. Volgens Waaldijk hebben de uitdagingen van dit project niet zo zeer te maken met het milieu, maar met het sociaal leven. President Desi Bouterse heeft dit project aangehouden na protesten uit de lokale gemeenschap.

"We moeten nagaan wat de effecten van dit project met zich meebrengen op de mens. We zijn nog aan de praat met de mensen. Ook de regering moet nog met Frankrijk het een en ander overeenkomen. Er zijn dus hobbels, maar we love them’’, zegt Waaldijk lachend. Het Tapajaiproject houdt in dat er water uit de Tapanahonyrivier via de Jaikreek omgeleid zal worden naar het Stuwmeer. Zo komt er meer water in het Stuwmeer om de waterkrachtcentrale meer elektriciteit te laten produceren. Dit project is essentieel volgens Waaldijk omdat het de mijnbouwontwikkelingen in het Nassaugebied van voldoende elektriciteit kan voorzien.

Dit project zal zowel voordelen als nadelen opleveren voor de natuur, de biodiversiteit, en voor de lokale bewoners. Het project moet de energievoorziening veilig stellen voor de geplande mijnbouwontwikkelingen. Door dit project uit te voeren, komt er meer schone energie beschikbaar. Er zijn echter nog diverse hobbels te nemen. Vooral de lokale bevolking is bang voor de gevolgen van dit project. Gevreesd wordt dat het water in de Tapanahony ondiep zal worden. De mensen willen met president Bouterse hierover van gedachten wisselen. Waaldijk neemt volgend jaar afscheid als directeur van Staatsolie. Zijn contract is voor de derde keer al verlengd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May