Matawai-gebied wil versnelde ontwikkeling
30 Sep 2013, 05:00
foto
Aankomst minister Stanley Betterson te Pusugrunu in het Matawai-gebied. (Foto: Voorlichting en Burgerparticipatie Regionale Ontwikkeling)


Het Matawai-gebied heeft minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling in het weekend voorgehouden wat er nodig is om vooruitgang te boeken. Granman Lesley Valentein van de stam der Matuariërs zei dat een ontsluitingsweg en telecommunicatiefaciliteiten belangrijke schakels zijn voor de versnelde ontwikkeling van zijn stamgebied. Districtscommissaris Gracia Emanuel gaf te kennen dat van de 24 dorpen de helft niet over telecommunicatiefaciliteiten beschikt.

Minister Betterson bracht van 27 tot en met 29 september een werkbezoek aan Pusugrunu (de residentie van de granman) en omliggende dorpen in het district Sipaliwini. Granman Valentein belegde een krutu om de problemen van het gebied aan te kaarten, meldt de afdeling Voorlichting en Burgerparticipatie. Een 'grankrutu', aanmeersteigers, werkgelegenheid en een ontsluitingsweg staan hoog op de prioriteitenlijst van de stam. De granman stelt een 'grankrutu' in het vooruitzicht om de communicatie met zijn onderdanen te stroomlijnen.

Betterson beloofde alle ondersteuning. Middelen voor de bouw van de aanmeersteiger te Pusugrunu zijn reeds goedgekeurd en het materiaal is intussen op de plaats van bestemming.
De minister deelde mee dat er reeds vergevorderde plannen zijn voor een verbindingsweg van het gebied. Bij dit project zijn ook betrokken de ministeries van Openbare Werken, Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Voor de aansluiting moet er een verbindingsweg aangelegd worden van bijkans 35 km. De ontsluitingsweg komt ter hoogte van km 55 van de weg naar Atjoni. Van daaruit zullen de dorpen Pusugrunu en Tevreden worden ontsloten.
Advertenties