DUS bezorgd over onderwijsfacilteiten Boven-Suriname
27 Sep 2013, 04:00
foto


Een delegatie van de Democratische Unie Suriname (DUS) bracht een oriëntatiebezoek aan een twintigtal dorpen in het Boven-Suriname gebied. De politieke partij die ook de motor gestart heeft met het oog op de verkiezingen in 2015 noemt de onderwijssituatie in dit gebied 'erbarmelijk'. Het nieuwe schooljaar begint volgende week.

Ouders en leerkrachten maken zich ernstige zorgen over het ontbreken van de uiterst noodzakelijke voorzieningen op de scholen die ook nog in gebrekkige staat verkeren. Daarnaast zorgt het enorme tekort aan leerkrachten voor te grote klassen. Er is ook een tekort aan leermiddelen. DUS vindt dat dit ongetwijfeld een negatieve impact heeft op de leerprestaties.

Oplossen noden
Volgens penningmeester en coördinator voor Boven Suriname, Frans Dinge, komt er in de dorpen Kayana, Begron en Legorio bijvoorbeeld al meer dan twee jaar geen druppel water uit de kraan. De mensen zijn aangewezen op het vervuilde water uit de kreken of de rivier met de kans op allerlei ziekten. Het voorkomen van onder andere diarree aandoeningen is daar een gevolg van. "Het is dan ook geen wonder dat leerkrachten niet graag in deze gebieden willen komen werken", concludeert DUS.

Campagneleider Romeo Dieko benadrukt dat goed onderwijs de basis is voor ontwikkeling. Hij merkt op dat werkloosheid en criminaliteit alleen dan effectief kunnen worden bestreden, wanneer mensen een goed opleidingsniveau hebben en daardoor meer overlevingskansen. Ook het grote transmigratieprobleem kan alleen door het scheppen van een leefbaar woonmilieu in de verschillen gebieden worden teruggedrongen. Hij roept de regering daarom op om zo spoedig mogelijk deze noden in deze verre gebieden op te lossen en ze niet te beschouwen als “een ver van mijn bed show”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May