DEA nog actief in Suriname
24 Sep 2013, 00:00
foto


De Drugs Enforcement Administration (DEA) is niet uit Suriname vertrokken, na de arrestatie van Dino Bouterse in Panama. “DEA is nog altijd in Suriname aanwezig en is onderdeel van de missie van de ambassade”, zegt Virgina Elliot, Public Affairs Officer van de ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo, aan Starnieuws.

Na de arrestatie van Dino op 29 augustus ontstond de indruk dat de DEA-agenten waren vertrokken. Elliot ontkent dat. Zij zegt geen nadere details te kunnen geven over waar de agenten zich nu bevinden. “Als de agenten niet in Suriname zijn op dit moment is het omdat zij voor hun werk afwezig zijn”, zegt Elliot. Zij kan ook niet aangeven op welke missie de DEA-agenten zijn en of dat verband houdt met het onderzoek en de voorgeleiding van Edmund Muntslag die aangehouden is op Trinidad en Tobago. Hij wordt donderdag voorgeleid en wordt door de Amerikaanse justitie ervan beschuldigd samen met Dino gepoogd te hebben cocaïne naar de VS te smokkelen. Dan zal worden bepaald of Muntslag uitgeleverd wordt aan de VS.

Elliot benadrukt dat de overeenkomst tussen de DEA en de Surinaamse overheid nog altijd van kracht is. Sinds juli 2006 zijn twee DEA-agenten permanent vertegenwoordigd in Suriname. Deze Amerikaanse justitiële dienst houdt zich bezig met de bestrijding van criminele activiteiten die te maken hebben met drugs- en wapenhandel. De agenten hebben officieel geen bevoegdheid om Surinaamse staatsburgers te arresteren. Dit kan alleen gebeuren met medewerking van de Surinaamse autoriteiten.
Advertenties