Invoering btw niet haalbaar in januari 2014
08 Sep 2013, 00:00
foto


De invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) zal ook aan het begin van 2014 geen haalbare zaak zijn. Minister Adelien Wijnerman van Financiën, zegt dat de voorbereiding van het belastingmodel nog niet goed is uitgewerkt.

“Het heeft veel meer dan waar we aan gedacht hadden. Bij de voorbereiding bleek dat met tal van andere factoren nog rekening gehouden moet worden. Het zal nog een tijdje duren voordat de btw wordt ingevoerd”, deelt de minister mee. De btw zou al medio 2013 worden ingevoerd. Daarna werd aangegeven januari 2014.

Goede voorbereiding nodig
Al bij de aankondiging van het nieuwe belastingmodel was duidelijk dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. De sociale partners, het bedrijfsleven en de vakbeweging, plaatsten hun vraagtekens bij de voorbereiding, maar ook bij de effectiviteit van deze belastingvorm. Toen president Desi Bouterse in zijn jaarrede van 2012 er niets van zei, kwam er kritiek van het bedrijfsleven en de vakbeweging.

Onder andere waarschuwde het bedrijfsleven ervoor dat een niet goed voorbereide invoering van de btw zou kunnen leiden tot inflatie en verminderde belasting inkomsten. Deze kritische kanttekeningen staan nog steeds overeind. Vanuit de vakbeweging is de kritiek vooral dat de koopkracht positie van de werkende klasse zwaar zou worden aangetast. Met de invoering zou volgens de vakbeweging een gerichte bewustwordingscampagne gepaard moeten gaan voor zowel de handel als de consument.

Deugdelijke administratie
Volgens VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn zal een slechte voorbereiding zorgen voor een chaotische situatie voor de consument én de kleine winkelier. Met de invoering van de btw zal de winkelier bij het inkopen van producten niet meteen belasting hoeven te betalen. Die belasting moet hij achteraf afdragen aan de staatskas. Dat vraagt volgens Welzijn om een behoorlijke en deugdelijke administratie.

“Voor de groothandelaar is dat geen probleem, omdat die al een gedigitaliseerde administratie bijhoudt en dagelijks weet hoeveel er wordt verkocht, wat de opbrengsten zijn en hoeveel per soort product er btw moet worden afgedragen. Dat is niet het geval bij de kleine winkelier, voor hem is het niet aantrekkelijk zo een administratie op na te houden”, legt Welzijn uit.
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January