Wycleff Jean geeft spetterende show weg
25 Aug 2013, 10:18
foto
Wycleff Jean klimt in de mast tijdens de show. (Beeld: René Gompers)


Daar was hij dan eindelijk, Wycleff Jean. Gestoken in de Surinaamse kleuren en een hoofddeksel met de Haïtiaanse vlag, kwam hij zingend het podium op. Voor een groot deel van het publiek heeft het gezegde 'de aanhouder wint' een extra dimensie gekregen. Het geduld is negen uren lang beproefd geworden, omdat velen sinds vijf uur 's middags op hem gewacht hebben. De ster verscheen twee uren later dan gepland op het podium. Hij trad om 2.00 uur vanochtend op. Wycleff Jean heeft het publiek beloond voor het lange wachten. Hij maakte het goed door een spetterende show weg te geven op het Onafhankelijkheidsplein.

Het optreden van Wycleff kende geen saaie momenten. De Haïtiaanse ster bezorgde de veiligheidsdienst en de camerapersonen ook handenvol werk. Het podium voor het presidentieel paleis en de tribunes op het 'Plein' worden door de straat gescheiden. Dit is gedaan om logistieke en veiligheidsredenen. Wycleff verliet echter vaker het podium, stak de straat over, klom over de dranghekken om zich vervolgens te voegen bij het publiek en de presidenten van Suriname en Haïti. Op een gegeven moment klom hij in één van de masten om van daaruit het publiek toe te zingen. De menigte heeft zichtbaar genoten van de vocale en 'out of the box' verrichtingen van de artiest.

Haïti night
Op een gegeven moment voegden president Michel Martelly en de Tabou Combo zich bij Wycleff Jean. Een zoon van Martelly nam op verzoek van Wycleff plaats achter de keyboard. De 'plein-gangers' werden hiermee naast pop, raggea, hip hop, getrakteerd op soca en zouk. De Haïtianen domineerden de hele avond en ochtend de al internationaal getinte Carifesta XI show. Het vooroptreden bestond naast de Suri Allstarz uit Cubaanse en Braziliaanse muziekgroepen. Haïti vormde met een modeshow, Ballet Bacoulo en Tabou Combo de grootste delegatie. President Martelly bracht twee van zijn eigen nummers ten gehore.

Wycleff Jean zong naast zijn eigen werk ook hits van andere artiesten. Om het nummer 'Hips Don't Lie' van Shakira in originele vorm ten gehore te brengen, heeft de ster hulp gekregen van Audrey Bakrude van Apoplectic. Wycleff Jean was zichtbaar onder de indruk van het vocaal vermogen van de Surinaamse artieste. "That was incredible. She did some real singing there man", merkte Wycleff op.

Dwingerij
Aan het eind van de avond beging een andere Surinaamse artiest een blunder. Kayente probeerde onaangekondigd een optreden met Wycleff Jean aan zijn portfolio te voegen. De show was zo goed als afgelopen en Wycleff deed zijn uittrede.

Kayente probeerde Wycleff zover te krijgen om samen te zingen op het nummer 'Kirikhaibana'. Hij werd echter tactvol en 'creatief' afgewezen. De artiest heeft daarna opnieuw zijn uittrede gedaan door achter de tafel van de dj plaats te nemen. Hij speelde een Haïtiaans nummer af, terwijl het publiek zich huiswaarts begaf. President Desi Bouterse kwam nog even de hand schudden van Wycleff, voordat de ster uiteindelijk van het podium kon.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March