Vakbondsleider André Koornaar overleden
12 Jul 2013, 13:56
foto


André Willem Koornaar, vakbondsleider en lid van de Staatsraad, heeft donderdag het leven gelaten. Hij bereikte de leeftijd van 78 jaar. Koornaar was voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO). Vakbondsleider Robby Berenstein (C-47), Roberto Baptista, lid van de Staatsraad en minister Michael Miskin (Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu), beschrijven Koornaar als een bekwame en prettige persoon. Hij bezat veel kennis en leverde een actieve maatschappelijke bijdrage.

Berenstein zegt aan Starnieuws dat Koornaar voor een ingreep opgenomen was in het ziekenhuis. Hij was ontslagen, maar kreeg toch complicaties, waarvoor hij opnieuw medisch is behandeld. Zijn heengaan is als een verrassing gekomen. Koornaar was nog heel actief. "Hij had een breed maatschappelijk inzicht en wij hebben veel gehad aan zijn kennis. Hij heeft meegewerkt aan diverse voorstellen vanuit de Staatsraad bestemd voor de president", zegt Baptista. Hij was steeds bereid zijn inzichten te delen.

Bron van kennis
"Met het wegvallen van Koornaar zal een bron aan ervaring en kennis gemist worden binnen de vakbeweging. Als het ging om een vertegenwoordiging, was Koornaar altijd de persoon aan wie ook werd gedacht. Een vakbondsleider met het kaliber van deze man kan je niet makkelijk vervangen, zeker omdat de instroom in de vakbeweging met kennis niet voor het oprapen ligt”, zegt Berenstein. Hij voegt er aan toe dat Koornaar behoort tot de categorie vakbondsleider die trouw de vakbeweging heeft gediend.

Koornaar was van 1986 tot 1988 minister van Arbeid. Miskin zegt dat Koornaar uitkeek naar een ministerspensioen. De raad van ministers heeft al goedgekeurd dat ministers in de revolutionaire periode in aanmerking komen voor dezelfde uitkeringen als bewindslieden die op basis van verkiezingen benoemd zijn tot minister. De ontwerpwet moet nog door De Nationale Assemblee worden behandeld. Miskin heeft Koornaar ook meegemaakt in het presidium van Ravaksur en als een van de ondervoorzitters in de Sociaal Economische Raad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May