Kwakoe wordt aangekleed tijdens 'yorka singi'
01 Jul 2013, 03:00
foto
Kwakoe is tevreden. Hij glimt en hij lacht. (Beeld: René Gompers)


Tijdens een 'yorka singi' wordt Kwakoe aangekleed. Zingend en biddend worden de knopen gebonden bij zijn lendenen en over zijn schouder. Op de frisse kleuren van de pangi en kamisa wordt geur bijgezet met 'switi watra'. Daar staat hij dan, fier, fris, schoon, vooruit kijkend, Kwakoe. Om klokslag 00.00 uur heeft stichting Fiti Fu Wini feestelijk eer betoond aan Kwakoe, de held van Keti Koti.

Heel veel mensen waren getogen naar het plein aan de dokter Sophie Redmondstraat om de aankleding van Kwakoe mee te maken. Zij zongen spontaan mee tijdens de pangiceremonie. "Die frisse kleuren geven onze blijde stemming aan", licht Kortensia Sumter-Griffith, ondervoorzitter van Fiti Fu Wini toe. "We zijn niet meer in de katibo. Het gaat goed met ons en wij gaan betere tijden tegemoet."

Optocht
Een uur eerder zijn Kodjo, Mentor en Present ook herdacht geworden. Bij het monument aan de Heiligenweg werden er offers gebracht, voordrachten gehouden, en bemoedigingen gedaan. Daarna was het tijd voor de optocht door de binnenstad met als eindpunt het standbeeld van Kwakoe. Tientallen mensen liepen in traditionele klederdracht met lantaarns zingend door de straten. "Het licht geeft aan dat we niet in het donker zijn. Licht brengt verheldering", vertelt Sumter aan Starnieuws. Er werden plaatsen aangedaan die van historisch belang zijn voor de nazaten van de slaven. Bij de waterput aan de Oude Hofstraat bleef de stoet stilstaan om bij de 'gezegende waterbron' bij te tanken of om op te frissen.

"Wij gaan bezinnen op deze dag", zegt Sumter. "Het is niet alleen feesten. We gaan wel genieten van deze dag. Kwakoe is tevreden, hij glimt en hij lacht. Laten we dat meenemen. Na de pangiceremonie werd er gedanst met kawinagroep 'Drie Ankra'.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May