IDB schenkt US$ 1.7 miljoen voor energie binnenland
21 Mar 2013, 01:00
foto
Minister Stanley Betterson krijgt de felicitaties van Marco Nicola van IDB na de ondertekening van de overeenkomst. (Foto: Raoul Lith)


Verschillende gebieden in het binnenland moeten binnen vijf jaar voorzien zijn van energie. De Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) hebben woensdag een overeenkomst voor een schenking US$ 1.7 miljoen getekend.

Dit is deel van een totaal bedrag van US$ 5 miljoen dat nodig is voor schone en betrouwbare energie in het binnenland. Cefranie Abiamofo, directeur van SFOB, zegt dat US$ 3.3 miljoen uit de begroting zal worden gefinancierd. Zij legt uit dat met hernieuwbare energie gedacht moet worden aan mini-hydro energie of zonnepanelen. In de eerste fase van het project zullen, met behulp van de Anton de Kom Universiteit van Suriname verschillende modellen onderzocht worden die toegepast worden. Het Gran Olo project, waarbij gebruik wordt gemaakt van hydro-energie zal als pilot gebruikt worden.

Grootste nood
Marco Nicola, vertegenwoordiger van de IDB, vertelt dat dit de tweede overeenkomst is die getekend is om de ontwikkeling van de energiesector te stimuleren. Hij geeft aan dat deze schenking samengaat met een nog belangrijkere schenking van het Global Environmental Fonds, van meer dan US$ 4 miljoen dat in april nog goedgekeurd zal worden. Hij rekent op een goede samenwerking met het ministerie van RO en de SFOB.

Minister Stanley Betterson benadrukt het belang van energie voor het binnenland. ”Het heeft heel veel voordelen on the long run. De situatie die we nu hebben waarbij er alleen op bepaalde tijden van de dag energie is, kan tot het verleden behoren als we op andere manieren energie opwekken”, zegt hij. Het energievraagstuk is volgens hem een van de grootste noden van het binnenland. Dit project moet gezien worden als de eerste stap van het lenigen van de behoeften van de binnenlandse gemeenschappen, stelt de bewindsman.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May