Eenheidsgedachte benadrukt bij onthulling borstbeeld Lachmon
25 Nov 2012, 17:45
foto
President Desi Bouterse omhangt het borstbeeld van Mr. Jagernath Lachmon met een mala. (Foto: René Gompers)


De eenheidsgedachte van de legendarische leider van de VHP, Mr. Jagernath Lachmon, werd door diverse sprekers benadrukt bij het onthullen van het borstbeeld. President Desi Bouterse en VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi benadrukten de vele verdiensten van Lachmon.

Santokhi vroeg aandacht voor dat Lachmon als 13-jarige jongen van zijn geboortedistrict Nickerie naar Paramaribo is gegaan om te kunnen studeren. De vele opofferingen die Lachmon heeft moeten opbrengen, heeft hem gemaakt tot wat hij is geworden. De VHP-leider memoreerde dat Lachmon geloof had in de rechtsstaat en de parlementaire democratie. Hij heeft zich daarvoor ingezet.

Belangrijkste exportproduct
Bouterse benadrukte dat het belangrijk is om op deze dag stil te staan bij de doelstellingen van het land. Hij merkte op dat diverse leden van de ACP-landen er versteld van staan hoe diverse bevolkingsgroepen met hun religieuze overtuiging samen met elkaar leven. Hij merkte op dat vooral op deze dag de diverse culturen in het land belangrijk zijn. Dit wordt een belangrijk exportproduct van Suriname.

Alle sprekers tekenden aan dat 'Papa Lach' de verbroedering en eenheid in de praktijk heeft gebracht. Velen hebben heel goede herinneringen aan de legendarische politicus. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh en assembleelid Rashied Doekhie benadrukten de eenheid en zeiden blij te zijn dat de onthulling van het borstbeeld op deze nationale dag plaatsvindt, ten overstaan van grote delen van het volk.

Brasaplein
Edmund Kasimbeg, die het beeld geschonken heeft aan de gemeenschap, toonde zich verheugd dat eindelijk een goede plek is toegewezen. Het Brasaplein waar het beeld staat, is de beste plek. Hij merkte op dat de onthulling met alle respect plaatsvindt, zoals Mr Lachmon dat heeft verdiend.

Francis Ahman, een pleegdochter van Lachmon, bedankte namens de familie eenieder die deze gebeurtenis mogelijk heeft gemaakt. Bij het heengaan van Lachmon vroeg de familie om "zijn naam niet door te strepen en hem altijd te gedenken". Aan deze wens is invulling gegeven. De president onthulde het beeld en omhing het met een mala. De VHP was met een grote delegatie uit de stad gekomen voor dit moment. Het publiek applaudisseerde met instemming toen de Surinaamse vlag verwijderd werd van het borstbeeld van Mr. Jagernath Lachmon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May