Invoering BTW kan zorgen voor behoorlijke inflatie
02 Oct 2012, 06:00
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.


De invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) kan zorgen voor een behoorlijke inflatie. Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt het jammer dat president Desi Bouterse in zijn jaarrede er niets over heeft gezegd.

“De invoering van de BTW ben ik cijfermatig niet tegengekomen in de begroting voor 2013, maar deze is wel aangekondigd om medio 2013 ingevoerd te worden”, zegt Welzijn. Tijdens een assemblee van de ledenraad van de vakcentrale C-47 een maand terug heeft voorzitter Robby Berenstein zich ook geen voorstander getoond van de BTW.

Ernstige problemen consument
Welzijn legt uit dat hoewel binnen het bedrijfsleven de discussie over de invoering van de BTW nog niet echt is begonnen het nu al duidelijk is dat er zonder een gedegen voorbereiding en bewustwording van vooral de consument dit voor ernstige problemen zal zorgen. “Los van verdere verlaging van de belasting heb ik niets anders gehoord en juist het bekendmaken van het betalen van minder belasting zal het probleem zijn”, legt de VSB-voorman uit.

De BTW kan inderdaad gepaard gaan met een verlaging van de belasting. Hierdoor krijgt de consument niet alleen het idee maar ziet ook dat hij meer geld in handen heeft. Volgens Welzijn schuilt daar het gevaar. Het bestedingspatroon van de consument wordt vrijwel zeker aangepast en zal die meer willen kopen. Waar men zich echter niet van bewust is, is dat op elk product dat wordt gekocht extra belasting (BTW) wordt geheven. “Dus in principe heb je een beetje meer geld in handen maar moet meer worden betaald voor het product”, zegt Welzijn.

Koopkracht zal dalen
De BTW zal volgens de VSB ervoor zorgen dat de koopkracht ineens zal dalen. Vakbonden zullen vragen om loonsverhoging wat zal betekenen dat prijzen verder omhoog gaan. “Op die manier komen we dan in een inflatiespiraal terecht”, waarschuwt Welzijn. Hij is het er wel mee eens dat met de invoering van BTW de regering een verschuiving wil doen van object naar subject subsidie. Op die manier kunnen de laagste inkomens direct ondersteund worden, in plaats het subsidiëren van een ieder bij een subject-subsidie.

Volgens de VSB-voorman kan dit een chaotische situatie veroorzaken voor enerzijds de consument en anderzijds voor de kleine winkelier. Met de invoering van de BTW zal de winkelier bij het inkopen van producten niet meteen belasting hoeven te betalen op de producten. Die belasting moet hij achteraf afdragen aan de staatskas. Dat vraagt volgens Welzijn om een behoorlijke en deugdelijke administratie. “Voor de groothandelaar is dat geen probleem omdat die al een gedigitaliseerde administratie bijhoudt en dagelijks weet hoeveel er wordt verkocht, wat de opbrengsten zijn en hoeveel per soort product er BTW moet worden afgedragen. Dat is niet het geval bij de kleine winkelier, voor hem is het niet aantrekkelijk zo een administratie op na te houden”, legt Welzijn uit. De VSB hoopt dat de regering alsnog het initiatief neemt de invoering van de BTW met haar sociale partners te bespreken. “Als zij dat niet doet gaan wij dat initiatief wel nemen”, zegt hij.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April