PCS heeft nu ook vrouwenafdeling detoxificatie kliniek
01 Oct 2012, 17:00
foto
De officiële opening van de vrouwenafdeling werd geopend door Eddy Joemmankhan en Glenn Uiterloo. (Beeld: René Gompers)


Er heerst een feeststemming in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Naast het 117-jarig bestaan viert de instelling ook het eerste lustrum van de mannenafdeling op de 'Detoxificatie Kliniek'. In dit centrum worden drugs- en alcohol verslaafden opgevangen, behandeld en begeleid. Vandaag is ook officieel in gebruik genomen de vrouwenafdeling van deze kliniek.

Vertegenwoordigers van de overheid, vrouwenorganisaties, en gezondheidsinstanties zijn ingenomen met de komst van de vrouwenvleugel en waren het er allemaal over eens "dat er eindelijk in de behoefte aan hulp voor vrouwen met een verslavingsprobleem wordt voorzien". De mannenafdeling is eerder opgezet omdat cijfers uitwezen dat het verslavingsprobleem bij mannen groter is.

Geen drempel
De 'Detoxificatie Kliniek' is het gedachtegoed van de psychiater Eddy Joemmankhan. "Detoxificeren is niets anders dan het lichaam ontgiften van drugs. Er zijn al instanties die deze hulp verlenen maar die zijn veelal op religie gebaseerd. Dat is voor veel hulpzoekenden een drempel”, legt Joemmankhan uit. "Wij bieden hulp gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen. De dienstverlening is voor eenieder bestemd die een oplossing zoekt. De hulp is professioneel en de drempel valt weg. Wij kunnen met de kliniek meer mensen bereiken en helpen". PCS is van plan samen te werken met andere instanties.

Glenn Uiterloo die belast was met het opzetten van de klinieken, maar nu elders verbonden is, is verheugd dat PCS het werk heeft voortgezet. "We zijn begonnen met niets. De zwervers die hier aan het resocialiseren waren, hebben het complex dat overwoekerd was en door allerlei ongedierte werd bewoond, schoongemaakt. Vandaag staat er een mooi complex en is de vrouwenafdeling bijgekomen." Uiterloo, zichtbaar verheugd, neemt plaats op het bankstel in de fris ingerichte woonkamer op de vrouwenafdeling. "De omgeving is prettig om er te toeven voor de cliënt en het personeel. Dit is waarlijk een mijlpaal".

Niet commercieel
Dayasankar Mathoera, directeur van PCS stelt dat de Detoxificatie Kliniek geen commerciële afdeling is. "Dat was nooit de insteek bij het opzetten van deze kliniek. Dat heeft voor heel wat problemen gezorgd toen we op zoek waren naar fondsen voor dit project". De kosten waren geraamd op US$ 150.000 en was BHP Biliton bereid gevonden om de helft te financieren. "Uiteindelijk heeft het project ruim euro 400.000 gekost. We hebben de rest zelf opgebracht en dit is het resultaat. De kliniek heeft haar nut bewezen".

De mannen afdeling heeft sinds 2007 ruim 400 mannen helpen ontgiften. Bij de vrouwen zijn sinds de officieuze opening in maart dit jaar zes vrouwen in behandeling.
Het ontgiftingsproces duurt zes weken tot zes maanden. Op het zelfde complex wordt er hard gewerkt aan de afdeling die voor de nazorg verantwoordelijk zal zijn. PCS zal dan beschikken over een compleet professioneel behandelcentrum voor verslaafden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May