Aanpak smerig strand Albina gewenst
28 Aug 2012, 10:00
foto
Een bestuursambtenaar bezig met de schoonmaak van het strand van Albina. (Foto: Isaak Poetisi)


"Ik moet de rommel opruimen", legt een ambtenaar van de Bestuursdienst van Albina uit. Gewapend met een zwarte vuilniszak en een krabber plukt hij
petflessen, plastiek borden, bekers en ander vuil op het strand aan de Emmastraat in Albina. Hij stuit op een hele awaraboom, maar die laat hij wijselijk liggen. "De mensen vervuilen het strand", zegt de ambtenaar geïrriteerd aan Starnieuws.

Als het aan de Bestuursdienst van Marowijne ligt, krijgt het strand van Albina een beter aanzien. Het strand is zwaar vervuild en bezaaid met boomstronken, petflessen, allerlei vuil, en wordt tot overmaat van ramp menselijke uitwerpselen in de rivier gegooid. Clyde Hunswijk, districtssecretaris en ressortleider van Albina, de hoofdplaats van Marowijne, wil zich inzetten voor een schoon strand.

Beter beleid nodig
De bestuursambtenaar is openhartig hierover. "Er is op dit stuk nog geen beleid geformuleerd", verklaart Hunswijk. Hij zegt dat nu schoonmaakploegen worden ingezet om het strand te onderhouden. Door de weeks zijn het ambtenaren van de Bestuursdienst, die in de morgenuren schoonmaken, terwijl medewerkers van het directoraat Openbaar Groen van Openbare Werken in de namiddag die taak hebben. Een aannemer is dan in het weekend verantwoordelijk voor de schoonmaak. "De aannemer en de bestuursambtenaren laten het echter liggen", stelt Hunswijk.

Hij wijst erop dat de dam achter de markt van Albina ook wordt schoongemaakt. De winkeliers te Papatam en hun klanten gooien hun vuil in de rivier. Dit vuil stroomt naar de stranden van Albina tot Galibi. Hunswijk geeft ook aan dat de supermarkten niet voorzien zijn van toiletten. Er hangt dan ook een zure urinelucht in de omgeving.
"Dit probleem heeft onze aandacht en zodra de plannen zijn gemaakt en de financiën beschikbaar zijn krijgt het strand een face lift", belooft Hunswijk.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May