Girjasing wil maatregelen kwikvervuiling
04 Jul 2012, 02:00
foto
Eerder is internationaal al alarm geslagen over de mate van kwikvervuiling in Suriname


Parlementariër Sheilendra Girjasing (VHP/NF) wil weten welke directe maatregelen president Desi Bouterse gaat nemen om “verdere vernietiging van dit land te voorkomen.” Hij heeft in een brief de nadrukkelijke aandacht van het staatshoofd gevraagd voor de “dramatische” kwikvervuiling in Paramaribo en het binnenland.

Girjasing baseert zijn bezorgdheid op het rapport van Paul E. Oubouter, hoofd van de Nationale Zoölogische Collectie van Suriname (NZCS) en het Centrum voor Milieuonderzoek (CMO) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. In het wetenschappelijk rapport staat dat mensen de veroorzakers zijn van de kwikvervuiling. Deze vervuiling beperkt zich niet tot de goudwinningsgebieden, maar verspreidt de kwik zich met de wind naar het zuidwesten. De kwik wordt in kreken en rivieren in gebieden waar er geen goudwinningsactiviteiten zijn, sneller opgenomen door de biosfeer. Bovendien ligt de kwikwaarde in onder andere vissen veel hoger dan internationaal toegestaan.

“Verder maak ik mij ook ernstige zorgen dat de kwikvervuiling boven Paramaribo via de wind wordt verspreid. Het is ons allen bekend hoe de lucht boven Paramaribo wordt vervuild,” schrijft het assembleelid. Ook de zeer negatieve gevolgen van kwikvervuiling voor de ecotoerisme, baart hem zorgen. Hij wijst het staatshoofd erop dat “wij dit land in een leefbare staat moeten achterlaten voor ons nageslacht.” Girjasing dat hij zich samen met grote delen van de samenleving zorgen maakt over deze kwestie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May