Projekta en UNDP houden discussie over vrouwen in de politiek
28 Jun 2012, 10:00
foto


Projekta en UNDP Suriname houden vanavond in conferentiezaal Lalla Rookh een openbare discussie over vrouwen in de politiek. De sprekers zijn Henna Guicherit (antropoloog en bestuurslid van de Women’s Rights Centre), Vincent Alexander (bestuurskundige, administrateur van de University of Guyana) en Ana Laura Rodríguez Gusta (socioloog, adviseur van de UNDP in Gender & Knowledge Management in Argentinië).

In de afgelopen 24 jaar fluctueert het percentage vrouwelijke parlementariërs in Suriname; met de verkiezingen van 2010 is er een opmerkelijke terugval.
In haar inleiding, zal Henna Guicherit ingaan op de oorzaken van de hardnekkige ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Inzicht hierin is van belang voor het uitstippelen van een strategie die moet leiden tot een beter genderevenwicht.

Stimulans
In andere landen van de regio zijn al diverse strategieën uitgeprobeerd om meer vrouwen in de politieke besluitvorming te hebben. Vincent Alexander vertelt over het lobby- en advocacyproces in Guyana voorafgaand aan de aanname van nieuw beleid voor de bevordering van de politieke participatie van vrouwen. Daarbij legt hij de nadruk op de rol van het maatschappelijk middenveld. Ana Laura Gusta Rodríguez gaat in op de instituties die de participatie van vrouwen in de politiek beïnvloeden, en geeft aan wat volgens haar de beste ‘entry points’ zijn voor het bevorderen van de participatie van vrouwen in de politiek.

Projekta ziet deze openbare discussie als een stimulans voor verder onderzoek en dialoog in Suriname over dit vraagstuk. In de ‘Maart van de Vrouw’ nieuwsbrieven van 2010 en van 2011, werd reeds aandacht besteed aan de politieke participatie van vrouwen uitgaande van de mensenrechtenbenadering van ontwikkeling.

De inleiders zijn beschikbaar gesteld door UNDP Suriname in het kader van haar project 'Strengthening the National Assembly of Suriname'. Zij verzorgen in het kader van dit project ook een sessie voor de Nationale Assemblee. De voorzitter van de Nationale Assemblee Jennifer Geerlings-Simons en de Country Director van UNDP Suriname Thomas Gittens, zullen het welkomstwoord verrichten op deze openbare discussie, meldt Projekta.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May